Президентът отива на протеста в неделя

Юлиан Христов 22 февруари 2013 в 21:54 4303 16

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с протестиращите по време на националния протест срещу монополите в неделя. 

Това беше обявено лично от него в предаването "Панорама" на БНТ в петък вечерта. 

Плевнелиев каза, че ще присъства на церемонията по интронизацията на новия патриарх в катедралата "Свети Александър Невски", след което ще уважи протеста в столицата.

"Нямам проблем да отида при протестиращите, работя за установяване на мостове. Добронамереност и откровеност - това могат да очакват от мен протестиращите", каза президентът. 

Плевнелиев заяви, че е готов още в понеделник да приеме легитимните представители на протестиращите, с които да поставят началото на Обществен съвет, който да подготви работата по излъчването на служебния кабинет. 

"В момента има шанс да бъдат върнати хората към държавата. Този шанс може да бъде използван, но може и да бъде пропилян", допълни Плевнелиев. "Моята цел е да работя за развитие, проблемите трябва да се решават. Когато има желание – те ще бъдат решени. За да има съгласие – всички трябва да работим за него. Ролята на президента е да търси консенсус. В момента всеки иска всичко. Всички трябва да работят за конструктивен подход", допълни президентът.

Той добави, че има много проблеми за решаване в страната. Някои са от много назад във времето. Сега е време на криза – за целия свят. Трябва да се знае кой носи отговорността. Президентът е категоричен, че в този момент е готов да носи своята отговорност.

Плевнелиев каза, че за бъдещия служебен кабинет търси "експерти, професионалисти, които да могат да свършат работата", без да се вглежда в партийната им принадлежност.

„Аз гарантирам като президент, че институциите и държавата ще продължат да работят. Убеден съм, че всеки ще има шанс. И аз, и служебното правителството ще работим за това да преминем през тези бурни времена по достоен начин”, категоричен е Плевнелиев. Той добави, че не очаква всички да харесат служебното правителство - част от министрите няма да бъдат веднага одобрени.

Относно досиетата и информация за поръчания атентат срещу премиера Борисов Плевнелиев каза, че разхождането на папки отдавна не впечатлява никого.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!