На бунт в петък (протестите минута по минута) (Видео)

OFFNews 22 февруари 2013 в 18:48 3158 9

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

И тази вечер OFFNews продължава да следи събитията в центъра на София, Варна и Пловдив минута по минута.

София - 20.15 часа - Над 150 демонстранти скандират пред Президентството "Всеки ден ще е така до победата!"

Варна - 20.06 часа – Протестът приключи без инциденти. Шествието приключи пред общината.

София - 20.02 часа - Шествието потегли от Орлов мост към Президентството.

София - 19.40 часа - Над 150 демонстранти блокираха Орлов мост.

София - 19.30 часа - От паметника на Васил Левски демонстрантите поеха към Орлов мост.

Варна - 19.20 часа – Протестиращите минаха пред сградата на Здравната каса, след което и до местното ВиК, където ги посрещна полиция със свалени щитове. Шествието се връща обратно по бул. „Цар Освободител“ до сградата на общината.

София - 19.10 часа - Пред паметника на Васил Левски около 50 демонстранти коленичиха в знак на почит към Апостола на свободата и запазиха минута мълчание. 

София - 19.05 часа - На езерото "Ариана" останаха едва двайсетина души. Демонстрантите си тръгват.

Варна - 18. 29 часа - Тази вечер варненци бързо се организираха да протестират пред сградата на местното ВиК-дружество. В момента са блокирали едното платно на бул. „Мария Луиза“, като ще продължат край сградата на Здравната каса, където ще протестират за кратко заради орязване на направленията. Според данни на протестиращите около 10000 варненци няма да могат да се възползват от направления. Направеното предложение омбудсманът да представлява протестиращите във Варна не беше одобрено. Основният мотив на протестиращите е, че това е човек, който е бил партийно зависим и кадър на НДСВ. Протестиращите отправиха и призив за даряване на кръв за Пламен Горанов, който се самозапали пред общината в знак на протест.

София – 18.25 часа – Над 100 души се събраха на езерото „Ариана“ на мирен протест.

Около 50 демонстранти, предвождани от Янаки Ганчев, се отправиха на отделен протест пред паметника на Васил Левски.

Пловдив - 18.22 часа - Стотина души направиха шествие по главната улица в Пловдив. Този път не се стигна до блокиране на булеварди. Днес протестиращите уточниха исканията си, които ще изпратят до президента и парламента. Сред исканията са национализация на ЕРП-та, намаляване цените на тока, премахване на монополите. Имаше и политически искания за забраната на всички партии, които са довели България до плачевната ситуация, и съд за виновниците, както и конфискация на имуществото.

Варна – 18.13 часа - Протестиращи започнаха да се събират пред сградата на общината във Варна. Днес те са значително по-малко. Вече има и информация за това, че се правят опити за подмяна на инициативния комитет. Лидерът на протеста Иван Петров е заминал на среща в Сливен, където се събират легитимните представители на протестите. Това се прави с цел да се избегне партийното влияние и подмяната на протеста. От вчера хора, представили се за част от легитимния инициативен комитет, са започнали да събират исканията си, които имат намерение да изпратят до националния омбудсман Констанин Пенчев с предложението той да ги представлява. От кабинета на омбудсмана заявили, че ще съберат всички искания и в понеделник ще се произнесат дали ги подкрепят или не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!