Премиерът: С радост ще напусна властта

05 май 2013 в 20:02 7224 1

Служебният премиер Марин Райков и назначилият го на поста президент Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Служебният премиер Марин Райков и назначилият го на поста президент Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Властта не е нещо, към което сме се пристрастили. Всеки от моя кабинет с радост ще се върне към своите занимания, когато се излъчи стабилно правителство от българския народ. Смятам, че това ще се случи“, заяви служебният премиер и министър на външните работи Марин Райков в интервю за bTV.

За мен това е дипломацията, заяви дългогодишният ни посланик във Франция и настоящ служебен премиер Райков.

Темата за подслушванията той коментира така:

„Не трябва да създаваме някакъв комплекс, че тази тема е в обращение. В много демократични страни тя е била повод за вълнение и скандали. По-важното е да разберем дали наистина е имало такава практика. Ако е имало, тя е силно неприемлива, скандална. Ако не е вярна, това също е възможно – във всяко общество хората, които твърдят, че никой не иска да ги чуе, твърдят, че ги подслушват, това ще е източник на успокоение. Прокуратурата си върши работата. Всички, които са обект на подозрение, са невинни до доказване на противното“.

За временно отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров заради образувано досъдебно производство служебният премиер заяви:

„Всички бяхме наясно, че временното му отстраняване няма алтернатива, след като срещу него беше образувано наказателно производство. Това не означава, че е виновен“.

Нека да прецени прокуратурата, нека формира обвинение, най-важно е какво ще каже съдът, допълни той.

Правейки равносметка месец и половина след началото на мандата, Райков посочи като успехи на служебния кабинет фактът, че „внесохме успокоение в хората, че започнахме дебата за диспропорциите в енергетиката, започнахме дебата за управлението на средствата в държавните дружества и ще го доведем докрай, запазихме финансовата стабилност, не създадохме усещане за натиск върху чуждестранните инвеститори". Сред положителните резултати Райков нареди и "някои жестове в социалната сфера".

Като „отличниците“ сред министрите си той посочи двете си вицепремиерки и финансовия министър.

Денят на министър-председателя започва с една хубава кална баня. Но всичко, което не ме убива, ме прави по-силен“, коментира премиерът Райков атаките срещу него и отклони темата с репликата, че те дори не са му интересни, за да ги коментира. Добави обаче, че е трудно да оказваш натиск върху служебен премиер чрез заплахата да отнемеш властта му, защото самият премиер мечтае да се раздели колкото се може по-скоро с нея.

Може да има реваншизъм, склонността към него е част от политическата субкултура в политическите български среди, но не ме е страх - ако ме беше страх, нямаше да се заема“, каза още Райков.

В тази връзка той коментира и проверките на прокуратурата срещу бившите министри Цветан Цветанов и Лиляна Павлова: „Очевидно е, че прокуратурата е независима, главният прокурор Сотир Цацаров го доказа категорично“.

Марин Райков потвърди, че двамата с назначилия го президент Росен Плевнелиев са „на една вълна“, че имат много добър, откровен диалог, чести срещи и че основната му грижа е да не излъже доверието на българските граждани и на президента.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови