Преговаряме с Турция за повишаване на износа на БГ ток

09 май 2013 в 12:27 1857 1

Асен Василев (в средата) и Божан Стоянов (вляво). Снимка: БГНЕС
Асен Василев (в средата) и Божан Стоянов (вляво). Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и заместникът му Божан Стоянов заминават на работна среща с турския министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, съобщиха от пресцентъра на министерството. Срещата ще се проведе утре в Истанбул.

Двете страни ще обсъдят създаването на съвместен комитет между България и Турция по въпросите на енергетиката. Сред темите на срещата ще бъде и увеличаването на трансграничния капацитет на електроенергийния интерконектор между двете страни.

Въпросът за експорта на електричество за Турция излезе отново на дневен ред в началото на пролетната криза с електропроизводството. През март се оказа, че заради многото инсталирани фотоволтаици и препълнените от топенето на снеговете язовири, производството на ток надхвърля три пъти потреблението. Бяха спрени енергоблокове в ТЕЦ-овете, а по-късно единият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за ремонт. Появи се предложение системата да се разтовари, без да се спират още мощности, чрез повишаване на износа на ток за Турция, но от Електроенергийния системен оператор тогава обясниха, че там също няма търсене заради свитата консумация през пролетта, а няма и техническа възможност за повече износ, защото междусистемната връзка (интерконекторът) е с ограничен капацитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!