Повдигат обвинения на Ангел Семерджиев до дни

09 април 2013 в 07:58 1401 0

 Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС

До десетина дни се очаква да се повдигне обвинение срещу бившия шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, съобщава вестник "Монитор".

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу него за злоупотреба с влияние. Делото е образувано заради съмнения, че е използвал своето служебно положение, за да даде на дружеството "Проенерджи трейд" лиценз за търговия с енергия за срок от 10 години. Така той бил осигурил за фирмата противозаконна облага, което е престъпление по чл. 283 на Наказателния кодекс, предвиждащо до 3 години затвор. 

В същото време Държавното обвинение и Националната агенция по приходите нищят имотното състояние на цялото му семейство. 

В началото на месеца прокуратурата образува друго досъдебно производство, което касае решението на ДКЕВР за т.нар. такса "достъп". Регулаторът прие нови цени за достъп до електропреносната мрежа за дружествата, произвеждащи енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) без мотиви и икономическа обосновка. 

Освен Семерджиев с обвинения може да се сдобият още няколко човека, сред които дори и заместник-министър. Имената на бъдещите клиенти на Темида обаче все още се пазят в тайна.

Семерджиев бе назначен от бившия премиер Бойко Борисов. Той бе отстранен в края на януари по време на масовите протести в цялата страна срещу високите цени на тока и бедността.

Очаква се окончателните резултати от проверките на прокуратурата срещу Семерджиев да станат ясни след две седмици.

Градският прокурор на София Николай Кокинов обяснил на оперативка пред колегите си, че за разследващите няма недосегаеми лица и няма да се поколебаят да обвинят дори министри, за които се съберат доказателства за престъпления. Градският прокурор допълнил, че разследването е разпоредено да се движи в най-кратки срокове и скоро ще бъдат обявени първите резултати от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови