Полицаите излизат на протест за по-високи заплати

23 септември 2012 в 08:54 1862 1

Полицаи Снимка: БГНЕС
Полицаи Снимка: БГНЕС

Полицаите започват днес протеста си след отказа на финансовия министър Симеон Дянков да увеличи заплатите им с исканите от тях 25%. 

Протестът на полицаите ще започне в 16 ч. днес в градинката пред МВР. 45 минути по-късно демонстрантите ще тръгнат на шествие до Министерството на финансите. В 18 ч. те ще се върнат пред сградата на МВР.

Протестът ще продължи до 21 ч.

Стачните действия ще бъдат подновени в понеделник, 24 септември. Протестиращите ще се съберат в 8.20 ч. пред сградата на МВР. Митингът ще продължи до 10.20 ч.

В отговор на искането за увеличаване на заплатите Дянков предложи сделка: по-високи заплати с 11.7%, ако служителите на МВР се откажат от привилегиите си.

Сред тях са повече дни платен годишен отпуск – 52 работни дни, и обезщетение в размер на 20 заплати при пенсиониране.

В петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че от един месец насам води разговори със Симеон Дянков. По думите му може да се очаква увеличение на заплатите на полицаите, но допълнителните средства трябвало да дойдат от вътрешни компенсаторни механизми.

Исканията за 25% увеличение са "нереалистични", допълни той и обясни, че ръстът на възнагражденията може да е с около 5-7%. 

Около 4000 - 5000 полицаи са заявили участие в днешния протест, каза зам.-председател на Синдикална федерация на служителите в МВР Борис Мазнев, цитиран от агенция "Фокус". По думите му на демонстрациите ще присъстват и много военни.

"Заплатите на служителите в МВР не са увеличавани или индексирани през последните 4 години", заяви Мазнев. "Инфлацията в България през последните 3 години е 11%, затова заплатите трябва да бъдат увеличени с толкова, само за да бъдат индексирани, а след това да се говори за увеличение", допълни той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews