Подписването с „Газпром“ остава за другата седмица

Николай Марченко 08 ноември 2012 в 14:32 1808 1

"Газпром" най-вероятно няма намерение да сваля цената на газа за България. Снимка: БГНЕС

Подписването на проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" се отлага за следващата седмица. Това съобщи днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Първоначално подписването на инвестиционното решение за изграждане на газопровода "Южен поток" и на новия договор за доставка на природен газ за България с руския концерн „Газпром“ беше планирано за утре. 

Според министър Добрев подписването на инвестиционното решение и договора за доставки щяло да стане идната сряда или в четвъртък. Според информация на "Труд" новата дата е 15 ноември, като за тогава е пренасрочено и посещението на председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер у нас. Официално причината за промяната според изданието е, че 9 ноември е обявен за ден на траур в България.

На вчерашното заседание Министерският съвет (МС) официално обвърза двата договора и упълномощи Делян Добрев да разреши на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да подпише окончателното инвестиционно решение по "Южен поток". Това ще е обвързано с цените по новите договори за доставка на газ за България за 2013 г., съобщиха вчера от правителствената пресслужба.

Делян Добрев поясни, че проектът за окончателното инвестиционно намерение за "Южен поток" не е нов договор, а е „естествена стъпка след много технически проверки“. „На територията на България тръбата ще бъде изцяло нова, като в нито един момент няма да се използва съществуващият в момента газопровод“, заяви министърът.

Като ползи за страната от "Южен поток" министърът посочи „допълнителните приходи от количеството газ и възможността за откриване на нови работни места“. „Инвестицията ще е на стойност над 3 милиарда евро, но точната сума ще стане ясна след процедурите“, добави министърът. Индикативната стойност на проекта е около 3.3 млрд. евро. Българският дял най-вероятно ще се плати от „Газпром“, която ще си прибира таксите от транзит на стойност няколкостотин милиона годишно. Общата цена на мегапроекта за газопровод пък от първоначалните 7 млрд. евро може да скочи до 15 млрд. евро.

Както е известно, България чака и влизането в сила на отстъпката от 11.1% за руския природен газ, която ще важи само за последните 9 месеца на 2012 г. Министърът обаче уверява, че страната ни ще получи същата отстъпка и за следващата година. „Природният газ ще поевтинее с повече от 11% в договора с "Газпром", който ще действа от догодина“, съобщи вчера пред депутатите от енергийната комисия вчера министър Добрев.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!