Подкрепата на НСОРБ за поправките "Цеко Минев" фалшифицирана

Нели Чолашка 18 юни 2012 в 17:01 4372 7

Организираният от ГЕРБ контрапротест в защита на Закона за горите. Снимка БГНЕС
Организираният от ГЕРБ контрапротест в защита на Закона за горите. Снимка БГНЕС

Разпространената в събота позиция на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ в подкрепа на поправките "Цеко Минев" в Закона за горите, е фалшификат, установи проверка на OFFNews.bg.

Съобщението на НСОРБ бе разпространено минути след като земеделският министър Мирослав Найденов обяви ветото на президента Росен Плевнелиев върху поправките, които изкараха хиляди млади хора на улиците. Найденов обясни, че ветото не е отказ, а отлагане на поправките и подкани кметовете да протесират срещу ветото.

Само минути след това последва и очевидно предварително подготвената декларация от НСОРБ, публикувана във всички медии. Много от участниците в ръководството на НСОРБ обаче не са и чували, че са приели такава декларация, а според устава на Сдружението на общините, тя е фалшификат.

Съгласно устава на сдружението то излиза с позиции след решение на Управителния съвет, а такова решение няма как де е взето легитимно в събота. Единствената възможност за спешно свикване на заседание е то да е направено чрез телефонни разговори, което уставът разрешава - "Управителният съвет може да вземе решение и без да бъде провеждано заседание, ако протоколът за взетото решение бъде подписан без забележки и възражения за това от всички членове на Управителния съвет (т. 3, чл. 24).

От първите трима членове на УС на сдружението, с които OFFNews.bg успя да се свърже, двама не бяха чували за въпросната позиция.

"За какво решение на Управителния съвет говорите, нещо взето на подпис ли", учудена беше кметицата на Перник Росица Янакиева. От сдружението не са я търсили в събота, категорична е Янакиева. Не е търсено мнението и на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков (ГЕРБ), който също е член на УС.

Единствено кметът на община Гърмен Ахмед Башев (ДПС), зам.-председател на сдружението, потвърди за решение в подкрепа на Закона за горите, което му е потърсено по телефона. Той обаче не успя добре да аргументира подкрепата си. "Трябва да се намери баланс и ние искаме още да се дискутира закона", обяви той.

На въпрос защо тогава е срещу ветото, което предполага още дискусии, той се оправда с "тънкостите" по темата. Башев нямал представа къде се намира протоколът от "заседанието".

Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова обяви, че не е член на Управителния съвет и насочваше въпросите за съботното становище на сдружението към председателя на съвета Тодор Попов, кмет на Пазарджик.

OFFNews.bg не успя да се свърже с Попов, който цял ден не вдигаше мобилния си телефон.

Позицията не е публикувана на сайта на НСОРБ. Никой не е виждал оригиналния текст на декларацията, кой я е подписал и изходящия й номер.

Декларацията, която бе разпространена до медиите минути след пресконференцията на Мирослав Найденов в събота бе следната:

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ подкрепят промените в Закона за горите, особено в частта му за опростяване на съгласувателните процедури и за скъсяване на сроковете за издаване на разрешителни.

В ситуация на продължаваща финансова криза, която се отразява изключително тежко на местно ниво, подобна промяна ще доведе до засилване на инвеститорския интерес и до осигуряване на нови работни места. Предвидените изменения ще позволят балансираност и устойчивост на развитието на планинските райони, които в последните десетилетия до голяма степен изостанаха сериозно в инфраструктурен и в икономически план.

Подобряването на туристическата инфраструктура и изграждането на нови съоръжения ще доведе до „отварянето“ на горите за повече граждани и до възможности за достъп до красотата на планините и горите ни не само за запалените планинари, а и за всички – деца и възрастни,- които искат да се докоснат до природата и се заредят с енергия от нея.

Така планините ще могат да се използват разумно за зимен и за летен туризъм, за спорт и развлечения. В противен случай продължаваме да прилагаме на практика старата поговорка „Вода гази – жаден ходи“.

Разпространението на това становище, явно измислено от 2-3 кмета, беше последвано от режисирани контрапротести в защита на Закона за горите извън София, за които също беше обявено, че са подкрепени от НСОРБ.

Декларацията обаче още не е публикувана в сайта на НСОРБ. Внезапната активност на НСОРБ по промените в Закона за горите е още по впечатляваща предвид това, че Сдружението на общините никога досега не е давало становище по обсъждания законопроект.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови