Плевнелиев: След три месеца избираме нови изтребители

Последна промяна на 06 май 2013 в 11:51 2450 9

Президентът Росен Плевнелиев на парада на 6 май в София. Снимка: Сергей Антонов
Президентът Росен Плевнелиев на парада на 6 май в София. Снимка: Сергей Антонов

След три месеца новото правителство и новият парламент трябва да финализират сделката за новите изтребители. 

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след тържествения парад в София по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Държавният глава каза, че до месец процедурата по предварително проучване на възможностите за купуване на нови бойни самолети трябва да бъде приключена и с това да бъде избран конкретен вариант - нови или употребявани самолети. Плевнелиев смята, че държавата има ресурс да купи до 10 самолета, но какъв модел ще бъде избран, зависи изцяло от експертите, които продължават да правят разчети за най-изгодния вариант. 

„Това е публична процедура. Искаме всички цифри да са публични и достатъчно рано да бъдат сложени за дебат в съответните парламентарни комисии“, отбеляза президентът.

"Надявам се догодина отново всички заедно да пеем химна и да имаме малко по-силно технологично присъствие. Аз съм много за това – да купим и няколко изтребителя за Българската армия. Не бива да разчитаме само на старите”, каза още държавният глава.

„Армията се подготвя добре с тази програма. Много експерти провериха, ходиха по целия свят. Очакваме до месец да влезем във финалната фаза на предварителната подготовка на процедурата и тя да приключи до три месеца. След това ще бъде необходимо решение на новия парламент и правителство“.

„Нашата армия не може да очаква безграничен лимит и финансиране. В рамките на ограничените възможности, трябва да се вземе най-доброто решение. Предварителните разчети показват, че могат да се закупят 9 - 10 изтребителя“, уточни държавният глава.

Президентът отиде още по-далеч като заяви, че очаква скоро армията да разполага с високотехнологични оръжия и машини, като безпилотни самолети например. 

Сделката с изтребителите беше пред финализиране при правителството на Бойко Борисов. Бившият военен министър Аню Ангелов на два пъти отложи внасянето на доклад в Министерски съвет за резултатите от преговорите с четири държави, които предлагат самолети. Според направените тогава разчети, страната ни имаше готовност да купи девет изтребителя втора ръка за близо 400 млн. долара, като сделката ще се плаща от следващите две правителства. Експертите на Военното министерство тогава изчислиха, че тежестта върху бюджетите за следващите няколко години ще бъде в размер на около 100 млн. лв. годишно. 

В момента ВВС разполагат с 15 броя МиГ-29, МиГ-21 и Су-25. Ангажиментите ни към НАТО са такива, че новите изтребители трябва да бъдат на въоръжение най-късно през 2016 година. Разчетите в Плана за развитие на Въоръжените сили показват, че ако новите самолети бъдат поръчани тази година, първите трябва да бъдат доставени след 24 месеца, тоест през 2015 година

Публична тайна е, че фаворит за нови изтребители на бившия военен министър бяха американските F-16. Конкретните самолети, върху които беше насочено вниманието обаче бяха не втора, а трета ръка. Министър Ангелов беше категоричен, че изтребители, които се предлагат без въоръжение - каквито са например шведските "Грипен" и на европейския концерн EADS - "Юрофайтър", ще излязат прекалено скъпо за бюджета. 

Сделката за купуването на изтребители се следи отблизо от Европейската комисия. Още през месец май 2012 година еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, изпрати писмо до българското Министерство на отбраната, в което изразява безпокойството си за планираното купуване на изтребители без открита тръжна процедура. „Решението за придобиване на бойни самолети е суверенно решение на вашата държава. Но тъй като изтребителите са военно оборудване по смисъла на директива 2009/81/EC на ЕС, страните членки трябва да спазват правилата на директивата при покупка на такива самолети. Това означава, че държавите трябва да публикуват обявление в официалния журнал на ЕС и да открият процедура за придобиване, която да е отворена за всички потенциални доставчици в ЕС”, се посочва в писмото на еврокомисаря. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2013 в 05:40

Дори и парите да ги има налични няма как за три месеца да стане .

06.05 2013 в 23:41

Какво каза всъщност г - н президентът. Очевидно PR - ът му е добър, не зная дали авторът на горното писание е част от този екип. За да не съм голословен ще си позволя да дам линк към новинарска емисия на една телевизия. Честно казано за пръв път се сблъсквам със словосъчетанието " очаквам до месец да влезем във финалния старт...". Странно защо , не бях изненадан, ние 24 години сме в това състояние - на финален старт. Все си мисля ,че ако той и неговия патрон бяха попрочели малко повече книжки биха спечелили всички. Въпросният проблясък е след 04.10.мин. Приятно гледане и приятни размисли. http://tv7.bg/news-emissions/

06.05 2013 в 21:30

Цървули нема, за гайда пита...

какво точно ще изтребваме с тия изтребители???

06.05 2013 в 17:12

Тия герберастаджии били много алчни!

06.05 2013 в 16:08

На свинче звънче, но защо такава огромна покупка ще се решава от временното правителство? И без самолети можем, но без икономика не!

06.05 2013 в 13:05

Я се разходете до Караджово, да видите как са ги строили 5-6 мига за претопяване в един двор ...,

06.05 2013 в 12:32

Хазната на критично ниво, те изтребители ще ми купуват. И като се оправдават с изискванията на НАТО, да вземе НАТО да ни даде изтребители подарък. Или да се махаме от НАТО - само ненужни разходи и намесване където нямаме работа.

06.05 2013 в 12:19

Трета ръка скъпи боклуци с лошо въоръжение. Ще се окаже, че старите ни изтребители могат да победят новите.

06.05 2013 в 12:16

Понеже всичко сме втасали, ...