Взривиха автобус като възстановка на атентата в Бургас (видео снимки)

ОFFNews 26 април 2013 в 12:22 3525 0

Малко преди 11.00 часа в петък беше взривен автобус, като част от възстановката на атентата в Бургас миналото лято.

Експериментът беше извършен на полигона в Ихтиман и има за цел да пресъздаде ситуацията около взривеният автобус от летище "Сарафово".

Експерти на ДОТО и екипи на пожарната са на мястото на възстановката, за да могат да преценят дали щетите от днешната експлозия са идентични на тези от атентата, при който загинаха петима израелски туристи, шофьорът и атентаторът.

Експериментът мина при засилени мерки за сигурност.

Бойко Найденов, който е началник на следствието заяви, че възстановката трябва да даде отговор на няколко въпроса.  Къде е стоял атентаторът и колко взрив е използвал са най-важните неща, които трябва да разберат следователите. За по-качествено и точно пресъздаване на събитията са били сложени  манекени, които имитират пътниците в автобуса и хората, намиращи се на летище "Сарафово".

Найденов обясни, че количеството взрив за експеримента е било максимално близо до това, което е използване по време на атентата. За точността на експеримента говори и фактът, че главата на манекена, който е играл ролята на атентатора, е отхвръкнала на същите разстояние и посока, както това е станало в действителност. Вероятно експериментът няма да бъде извършван повторно.  

Видео: Лъчезар Ангелов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови