Пациентите ще доплащат до 30% повече за скъпи лекарства

Вероника Шербанова 23 ноември 2012 в 18:04 1847 0

Аптека. Снимка: БГНЕС
Аптека. Снимка: БГНЕС

Пациентите да доплащат до 30% повече от досега за скъпоструващи лекарства - това предвижда новият договор между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха пациентски организации.

Ако едно скъпоструващо лекарство не се заплаща изцяло от Здравната каса, разликата се поемаше от производителя под формата на отстъпка. Според новия договор тази отстъпка ще бъде разпределена между НЗОК и пациентите, обясни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Така ако едно лекарство е на цена 1000 лв., досега касата реимбурсираше 750 лв. и останалото се поемаше от производителя, а според новия договор 75% от разликата ще трябва да бъде платена от пациента. Това прави над 190 лв., допълни Хасърджиев.

Клаузата в новия договор е антипациентска и цели малките аптеки да се върнат на пазара за сметка на големите фармацевтични вериги, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

В договора е заложен и лимит от най-малко осем минути за изпълняването на една рецепта.

След среща с пациентските организации и собствениците на аптеки директорът на НЗОК Пламен Цеков се е съгласил договорът да не се подписва до края на седмицата, както обяви вчера председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев. Вместо това той ще бъде обсъден отново в понеделник.

Въпреки това организациите са на мнение, че договорът ще бъде подписан. Те заплашиха, че ако това се случи, ще започнат безсрочни гладни стачки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!