Здравният министър: Аптеките хитруват за 2 лв. от касата

Нели Чолашка 18 юли 2012 в 09:54 1959 1

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС

Има сигнали, че аптеките хитруват, за да вземат по няколко пъти по 2 лв. от здравната каса за лекарствата, които се покриват изцяло от касата, обяви здравният министър Десислава Атанасова пред bTV.

Коментарът беше по повод протестите на аптекарите срещу намерението на Министерството на здравеопазването (МЗ) да бъдат намалени максималните надценки за търговия с лекарства с 2%. Близо 150 фармацевти протестираха вчера под прозорците на Атанасова срещу готвените законодателни промени.

"Няма да преговарям за тези 2 процента. Те ще бъдат разписани в наредбата. Всички мерки, които предлагам, са в интерес на пациентите и техни организации ни подкрепят", обяви днес Атанасова. В подкрепа на своята теза тя изтъкна, че от 4 хил. аптеки в страната вчера са протестирали едва 150 - 200 души.

Един от основните аргументи на протестиращите вчера беше, че мярката с намаляване на надценките ще доведе до затваряне на аптеки в малките население места, където и без друго има недостиг на аптеки.

"Не смятам, че двата процента биха довели до затваряне на аптеки и това да стане факт в цялата страна. И в момента при сегашните надценки в 39 общини няма аптеки. След като мотивът за протеста на фармацевтите е социален - достъпът на пациентите до лекарства, защо тогава в тези населени места няма аптеки и сега", попита здравният министър.

На въпроса не може ли да има по-нисък ДДС за лекарствата, както е в повечето страни от Европейския съюз, Атанасова отговори: "Диференцирана ставка на ДДС за лекарствата може да се обсъжда единствено в рамките на обсъждането на бюджета на държавата и на здравната каса, а не в средата на годината".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови