Цветанов се отказа от имунитета си (видео)

OFFNews 05 юни 2013 в 08:10 2704 1

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Цветан Цветанов внесе декларация в деловодството на Народното събрание, с която доброволно се отказва от депутатския си имунитет.

Свалянето на имунитета бе поискано миналата седмица от главния прокурор Сотир Цацаров. Срещу бившия вътрешен министър и народен представител от ГЕРБ ще бъде повдигнато обвинение по скандала с подслушванията.

Цветанов ще отговаря по обвинения за бездействие, в резултат на което е допуснал подчинените му да извършват престъпление. Въпреки, че ексминистърът заяви, че ще даде доброволно имунитета си, пет дни той отказа да отговори на искането на прокуратурата. Миналата седмица се стигна до там, че неговия съпартийник - бившият премиер Бойко Борисов, трябваше да обяснява от негово име кога ще подаде имунитета си. В четвъртък той обясни, че Цветанов ще сам ще се откаже от неприкосновеността си на 4 юни, след като се върне от Брюксел. 

„Ще го направя сега сутринта, след като изляза от студиото и вляза в парламента”, каза Цветанов по-рано тази сутрин в ефира на Нова телевизия. "Всички спекулации, които се тиражираха в публичното пространство - смятам, че е толкова несериозно под някаква форма, че ще се крия в имунитета си. Смятам, че го декларирах още първия ден, когато положих клетва. Сега днес ще го направя повторно”, каза Цветанов.

"Човекът е декларирал и ще даде доброволно имунитета си", коментира преди това пред БНР депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Той обясни, че скоро ще стане ясно, че става въпрос за кампания, "защото сме свидетели на една огромна спекулация, която се използва добре и в предизборната кампания".

Имунитетът на Цветанов трябваше да бъде част от дневния ред на парламента, след като депутати от БСП предложиха създаването на временна комисия, която да даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. 

Заради отказа му да даде имунитета си, срещу Цветанов беше прекратено дело, което е в ход. Става въпрос за делото за клевета, което бившата съдийка Мирослава Тодорова заведе срещу Цветанов, след като той заяви в телевизионен ефир, че тя е обслужвала организираната престъпност. 

Очаква се днес парламентът да разгледа и предложението за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28“ и самолети на Министерството на отбраната от правителството на Борисов. Миналата седмица стана ясно, че в Министерски съвет не се пазят архиви, с които тези полети са документирани. Депутатите се интересуват къде и кога са летели самолетите и какви са били разходите по тези полети. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews