Легия „Антимафия“: Частното ГДБОП подслушвало и главния прокурор

30 май 2013 в 19:21 6914 7

Григор Здравков и Петър Якимов от легия
Григор Здравков и Петър Якимов от легия "Антимафия" разказват в предаването на БТВ "Лице в лице" за частното ГДБОП, за което днес Бойко Борисов потвърди.

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил подслушван, за да бъде проверяван за лоялност. Това обяви пред bTV Григор Здравков от Легия „Антимафия“. 

Според него става въпрос за подслушване, извършено от т.нар. „частно ГДБОП“ и за това няма как да не са знаели Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Здравков обяви и имената на няколко политици, които са били следени от службата за подслушвания в МВР - СДОТО и частното ГДБОП. Той каза, че е разполага с имената на подслушваните политици от няколко месеца, но не ги е огласил, тъй като предстояла предизборна кампания.

Според Здравков под контрол са били Сергей Станишев, Моника Йосифова, Мая Манолова, Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Румен Овчаров и Антон Кутев от БСП.

Мая Манолова е подслушвана в качеството й на "червено острие" и заради съмнения за контрабанда.

От ДПС били подслушвани Ахмед Доган, Лютви Местан, Камен Костадинов, Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Под контрол вероятно е бил и близкият до фамилията банкер Цветан Василев, каза още Здравков. Подслушването на Ирена Кръстева обаче било трудно, тъй като тя живее зад граница и проследяването на телефона й често било затруднявано. В комплота по подслушването на ДПС активно участвал и Касим Дал, който давал напътствия и допълнителни компромати за бившите си съпартийци.

От „Атака“ са били подслушвани Волен Сидеров и Деница Гаджева, като там са търсени компромати, свързани с личните им отношения.

Подслушването се извършвало от февруари миналата година до март 2013 година. Част от посочените лица са били подслушвани законно, друга част - незаконно. Записите са били правени от група, близка до бизнесмена Румен Николов-Пашата и от близкия до него Митко Каратиста. В групата били и двама бивши служители на ГДБОП от отдел „Терор“, по-популярен като отделът за мокри поръчки. За всичко това е подаден сигнал до ГДБОП и неговия директор по това време Станимир Флоров, но до момента не е имало реакция. Сигналът е подаден и до главния прокурор.

Разработките са планирани в хотел в зоната между кварталите „Драгалевци“ и „Бояна“, като всички срещи са документирани. На една от тези „другарски беседи“ са поканени гинеколог и психолог, за да дадат мнението си как ще се отрази сплашване на невинна девойка.

На въпрос кой е авторът на записите в дома на Бойко Борисов в Банкя Григор Здравков отговори, че ако Борисов се притеснява от подслушване, „да вземе на Митко Каратиста диктофона от горния ляв джоб“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови