Парламентът облекчи регламента за пребиваване на чужди инвеститори

Елица Мартинова 13 февруари 2013 в 13:15 1113 0

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

Парламентът прие поправките в Закона за насърчаване на инвестициите, който на 6 декември бе върнат за преразглеждане с вето на президента Росен Плевнелиев.

Мотивът на Плевнелиев бе, че приетите текстове съдържат „обезсърчаващи“ текстове за чуждите инвеститори.

Притеснителният според президента регламент предвиждаше предприемачите да получават статут на постоянно пребиваващи в България, ако инвестират в българско търговско дружество минимум 4 млн. лв., придобили са материални и нематериални дълготрайни активи и са разкрили поне 50 работни места.

След преразглеждане условията в тези текстове бяха значително смекчени. Измененията предвиждат инвеститорите да получават право на постоянно пребиваване, ако са вложили 500 000 лв. в българско предприятие, притежават 50% от капитала и са разкрили най-малко 10 работни места.

Текстовете обръщат особено внимание на икономически необлагодетелстваните региони в страната. Измененията предвижда двойно по-облекчен режим за предприеамачите, желаещи да вложат в бизнес в изостаналите икономически райони. Условията за постоянно пребиване за тях са 250 000 лв. инвестиции, 50% собственост и разкриването и поддръжката на най-малко 5 работни места.

Право на пребиваване имат и чужденци, които са закупили недвижим имот на стойност минимум 600 000 лв.

Отпор на закона дадоха депутатите от „Коалиция за България“.

Корнелия Нинова изрази притеснения от текстовете, позволяващи на чужденците да пребивават постоянно в България, ако са си закупили имот.

"Разбира се, че нямаме нищо против инвестициите, но целта на този закон не е да се стимулират инвестициите, а едни хора с нереализирани имоти да могат да ги продадат“, заяви Нинова. Тя подчерта, че новият регламент ще попречи на приема на България в Шенген.

Лидерът на ДСБ Иван Костов нарече аргументите на Нинова „несъстоятелни“. По думите му застоят в пазара на недвижими имоти е един от най-сериозните проблеми на българската икономика и Законът за инвестициите предлага решение. Костов бе категоричен, че приемът на страната ни в Шенген няма нищо общо с гласувания регламент.

За да защити промените, в залата бе и енергийният министър Делян Добрев.

Той изтъкна, че страните-членки в ЕС имат далеч по-облекчен режим за чуждестранните си инвеститори.

„Съвсем скоро чуждестранен инвеститор бе принуден да чака шест часа, за да влезе в страната. Чуждестранен инвеститор, който бе ангажирал 600 души във висококвалифициран труд“, обясни Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови