Парламентът прие ветото на президента върху Закона за инвестициите

Елица Мартинова 11 януари 2013 в 09:40 1001 0

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Депутатите се съгласиха с ветото върху Закона за инвестициите, което президентът Росен Плевнелиев наложи на 13 декември миналата година. С това текстовете се връщат за преработка, след което отново ще влязат за гласуване в пленарна зала.

На 6 декември държавният глава обяви намерението си да наложи вето върху Закона, защото според него промените съдържащ „обезсърчаващи“ текстове за чуждите инвеститори.

Конкретните текстове, заради които е върнат законът, са в заключителните му разпоредби, с които се изменят други два нормативни акта – Законът за чужденците в Република България и Законът за българското гражданство.

Президентът счита, че поставените финансови условия на чужденците за получаване на гражданство са прекалено завишени – да са внесли в капитала на българска фирма минимум 4 млн. лв. като съдружници или акционери, да притежават 50% от капитала на дружеството и то да е инвестирало поне 4 млн. лв., разкривайки най-малко 50 работни места.

Аналогични разпоредби в други страни от Евросъюза са далеч по-облекчени, сочи анализът на президентската администрация.

Финансовият праг за получаване на пребиваване в Ирландия и Гърция е 300 000 евро – близо 7 пъти по-нисък. В Естония се изискват минимум 63 900 евро, а в Германия – 250 000 евро и създадени 5 работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови