Президентско вето за закона, разрешаващ купуване на БГ гражданство

Елица Мартинова 13 декември 2012 в 15:01 1702 1

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е върнал за преразглеждане спорните промени в Закон за насърчаване на инвестициите, които предвиждаха чужденци да получават българско гражданство срещу 4 000 000 лв. инвестиции.

Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева, която уточни, че президентският Указ вече е разпределен на икономическата комисия.

На 6 декември държавният глава обяви намерението си да наложи вето върху Закона, защото според него промените съдържащ „обезсърчаващи“ текстове за чуждите инвеститори.

Конкретните текстове, заради които е върнат законът, са в заключителните му разпоредби, с които се изменят други два нормативни акта – Законът за чужденците в Република България и Законът за българското гражданство.

Президентът счита, че поставените финансови условия на чужденците за получаване на гражданство са прекалено завишени – да са внесли в капитала на българска фирма минимум 4 млн. лв. като съдружници или акционери, да притежават 50% от капитала на дружеството и то да е инвестирало поне 4 млн. лв., разкривайки най-малко 50 работни места.

Аналогични разпоредби в други страни от Евросъюза са далеч по-облекчени, сочи анализът на президентската администрация.

Финансовият праг за получаване на пребиваване в Ирландия и Гърция е 300 000 евро – близо 7 пъти по-нисък. В Естония се изискват минимум 63 900 евро, а в Германия – 250 000 евро и създадени 5 работни места.

“Преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може да почива на финансови аргументи. Това е различен институт, той не е свързан по своята природа с правото да посетиш или да пребиваваш в една държава и спрямо него е погрешно да се прилага същият модел като при пребиваването”, смята президентът.

„И сега, според Закона за българското гражданство, чужденци могат да бъдат натурализирани по-лесно за особени заслуги към икономиката на страната. Това също е стимул за инвестициите, но необвързан с количествени показатели“, се посочва в прессъобщението на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!