4 000 000 лв. инвестиции и си българин

Елица Мартинова 29 ноември 2012 в 12:57 1410 0

Любен Татарски, Снимка: БГНЕС
Любен Татарски, Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предвиждат чуждестранните инвеститори у нас да придобиват гражданство, ако отговарят на определени условия.

Депутатите гласуваха предприемачите да придобиват статут на постоянно пребиваващи в България, ако инвестират в българско търговско дружество минимум 4 млн. лв., придобили са материални и нематериални дълготрайни активи и са разкрили поне 50 работни места.

Регламентът бе предложен от депутата на "Атака" Огнян Стоичков.

Промените предвиждат още инвеститорите, които имат статут на постоянно пребиваващи поне от една година, да имат право и на българско гражданство. 

За целта обаче те трябва да вложат минимум 1 млн. лв. в българско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект. Задължително условие е дружеството да не е в несъстоятелност, да няма задължения към държавата или към общини и неизплатени заплати.

Депутатите разгледаха и точка от законопроекта, която предвиждаше българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот в страната на стойност над 600 хил. лв. 

Първоначалното предложение в законопроекта бе минималната стойност на имота да е 1 млн. лева, но депутатът на ГЕРБ Любен Татарски предложи сумата да се коригира на 600 хил. лв.

Идеята среща сериозен отпор у представителите на левицата.

„Скатавате го уж да мине пак тихомълком, без да се съобразите с мнението на МВР, без да се съобразите със сигналите за национална сигурност, без да се съобразите с това, че тези текстове са още пречка за приемане на България в Шенген“, категорична бе Корнелия Нинова от БСП.

Предупрежденията на Нинова бяха отхвърлени от Татарски. Според него България има ресурс да проучва инвеститорите, които желаят да получат гражданство.

„Има специални служби, има органи, които да следят доколко тези инвеститори са читави или не са. 600 000 лева по морето може и да са нищо, но за град в централната част на страната са много“, заяви Татарски.

Против идеята се обявиха и депутатите от ДПС.

„Вие искате, когато някой чужденец е вложил 600 000 лв., да получи разрешение за постоянно пребиваване? Хубаво! Купил е три къщички в Банско, ето ти 600 000 лв. Освен, че е решил инвестиционния проблем на тези, които са построили и които сега няма на кого да ги продадат, с какво друго ще допринесе той за развитието на тази общиня, че ще му даваме такава преференция“, попита от трибуната Четин Казак.

Срещу конкретните промени в Закона за инвестициите се изказа и председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Искра Фидосова.

„За мен това също не е инвестиция и не може, и не следва да се придобива статут на постоянно пребиваващ, а оттам веднага да отива на възможност за придобиване на българско гражданство за това, че някой си е купил два апартамента някъде в страната“, обясни Фидосова.

В крайна сметка спорната точка от регламента бе отхвърлена от депутатите и не влезе в ЗИД на Закона за насърчаване на инвестициите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови