Орешарски: България ще вземе от ЕС най-малко на глава от населението

Последна промяна на 19 юли 2013 в 13:35 2090 20

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Правителството "Борисов" е договорило България да получи най-малко пари от фондовете на Европейския съюз за следващия програмен период 2014-2020 г., обяви премиерът Пламен Орешарски на парламентарен контрол.

Той отговори на питане на лидера на БСП Сергей Станишев.

Станишев напомни, че правителството на Бойко Борисов е обещало да договори 18-19 млрд. евро за следващия програмен период, директните плащания за земеделските производители да се изравнят с тези на старите страни членки и да получим 450 млн. евро за предсрочното спиране на блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Орешарски докладва, че са договорени общо 7 млрд. евро за следващия програмен период.

Директните плащания за земеделските производители са с 2 млрд. евро повече спрямо предходния период, но това е договорено още през 2005 г.

Отгоре на всичко правителството на Борисов не договорило допълнителни суми за най-бедните региони, каквито ще получат Гърция (1.3 млрд. евро), Португалия (1 млрд. евро), Испания (1.4 млрд. евро), Унгария (1.560 млрд. евро), Чехия (950 млн. евро) и дори Германия (710 млн. евро).

България не е договорила средства за най-бедните региони, въпреки че 5 от районите ни са най-бедните в ЕС, обяви Орешарски.

За закриването на блокове на АЕЦ "Козлодуй" пък са договорени само 260 млн. евро вместо поисканите 450 млн. евро.

Не можах да разбера кое от първоначалните заявки е постигнато. Оказва се, че това, което е постигнато като допълнителни средства, е постигнато 2005 година, коментира в заключение Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2013 в 18:31

еми аз това го разправям вече цял месец че станишката и тиквоча са халваджия за бозаджия земи единия удари другия ама кой да вдене

19.07 2013 в 16:50

Искам днес като се сабирате пред НДК да викате - ПЕЕВ!ПЕЕВ!ПЕЕВ!ПЕЕВ! и после САЛИ!САЛИ!САЛИ!САЛИ!САЛИ!

19.07 2013 в 16:48

айде у гърция и кипър ходи ти като искаш д аживееш на кредит. Ма вие пенсионерите сте така - знаете че утре ще умрете и кредита няма да го връщате ...

19.07 2013 в 16:47

Така е! Сталин е мислил за народа ама като е видял хитлер как коли и беси и той се е увлякал. И не че не е искал да има демокрация и да се обичаме въобще идилия, но е знаел че ако се откаже ГЕРБ ще вземат власта. Последните думи на сталин преди да умре били: Никога повече ГЕРБ и издъхнал ...

Не забравайте Белене (и двете) - Никога повече ГЕРБ.

Иначе хванали е Наталка бат Сали-мова как сере и после с ръчичка взима и маже по стените на входа. Наобградили е хората и и викай - ш ей ало лудата какво правиш, защо мажеш лайна по стените на входа - а нейния отговор бил - Абе ГЕРБ кога краде пари вие що не мрънкахте?

19.07 2013 в 16:42

Така е и аз си спомням как фондовете течаха при предишната доганова тройна коалиция и после като дойде боко ги спряха веднага. Ей го 4 години 2 метра асфалт не бяха сложили - дойде мушмулоф и за няма и месец от едни поляни направи дунав мост 2 и магистрала тракия и пусна еврофондовете отново!

19.07 2013 в 16:34

В момента върви процес по надплюване. Сегашните гледат да очернят предишните с факти или с каквото друго има. Грам доверие не можем да имаме нито на Орешков, нито на ББ. Орешков разбира по-проактивната роля на премиера като зъбене и ръмжене по предишните. Борков пък все едно че е в компютърната игра "King of the castle" в ролята на заобиколен от напиращи орди самотен боец- самосъжалително размахва меча във всички посоки, пък ако паднат по погрешка хора от неговия клан- все си е допустима загуба.
Нито единия нито другия имат бъдеще при следващи избори. Независимо какво провъзгласяват платените социолози.

19.07 2013 в 16:18

еми ако не беше такъв завършен простак щеше да знаеш кои думи се пишат задължително с Главна буква

19.07 2013 в 15:44

Лично мнение.
Както се казва комплицирана и неприятна ситуация - ще продължим и занапред да взимаме занижени, а може и никакви, помощи по линия на Еврофондовете, по две основни причини:
- страната ни е в ЕС, но народите (или нациите) на западна и централна Европа винаги са гредали по принцип малко с недоверие и подозрение към страната ни и към българите като цяло, по ред исторически причини, които не е мястото тук да се обсъждат;
- показвали сме многократно, че много не се интересуваме от националните интереси на страната, и че лесно се продаваме.
Като добавка към пейзажа на съществувата все още в глобален мащаб криза са и сегашните наши боричкания за власт, битки на клонове и клонинги на едно или повече котила, компроматни замервания и корупционни практики на фона на клишираната наша "фасадна" демокрация.
Естествено, че протестиращите в случая не са причина за никакво оправдание за тази наша картинка - те се доказали многократно, че в основната си част не се лумпени, дипламатични са - т.е. не целят предизвикване на конфликти и провокации, културни, креативни, сигурно ще продължават с техните карнавали, паради, скечове и т.н.
Битките, които трябва да се печелят е за постигане на взаимно доверие и уважение - в национален мащаб, със съседите ни и в европейски мащаб. В момента е пълна криза на доверие във всяко едно отношение, на всички нива.

19.07 2013 в 15:23

Оставка, боклуции, само знаете да лъжете!

19.07 2013 в 15:17

За какво достойнство можем да говорим като в парламента ни са събрани най-големите престъпници.Ще ми става бат сали - крадец на ток парламентарист. На този мястото му е в затвора. Но той вече е с имунитет на депутат и не могат да го пипнат.