Орешарски: България ще вземе от ЕС най-малко на глава от населението

Нели Чолашка 19 юли 2013 в 13:35 2431 20

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Правителството "Борисов" е договорило България да получи най-малко пари от фондовете на Европейския съюз за следващия програмен период 2014-2020 г., обяви премиерът Пламен Орешарски на парламентарен контрол.

Той отговори на питане на лидера на БСП Сергей Станишев.

Станишев напомни, че правителството на Бойко Борисов е обещало да договори 18-19 млрд. евро за следващия програмен период, директните плащания за земеделските производители да се изравнят с тези на старите страни членки и да получим 450 млн. евро за предсрочното спиране на блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Орешарски докладва, че са договорени общо 7 млрд. евро за следващия програмен период.

Директните плащания за земеделските производители са с 2 млрд. евро повече спрямо предходния период, но това е договорено още през 2005 г.

Отгоре на всичко правителството на Борисов не договорило допълнителни суми за най-бедните региони, каквито ще получат Гърция (1.3 млрд. евро), Португалия (1 млрд. евро), Испания (1.4 млрд. евро), Унгария (1.560 млрд. евро), Чехия (950 млн. евро) и дори Германия (710 млн. евро).

България не е договорила средства за най-бедните региони, въпреки че 5 от районите ни са най-бедните в ЕС, обяви Орешарски.

За закриването на блокове на АЕЦ "Козлодуй" пък са договорени само 260 млн. евро вместо поисканите 450 млн. евро.

Не можах да разбера кое от първоначалните заявки е постигнато. Оказва се, че това, което е постигнато като допълнителни средства, е постигнато 2005 година, коментира в заключение Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!