Арх. Мирянов: Държавата нищо не печели от битпазара с имоти

16 април 2013 в 18:57 5840 1

Арх. Пламен Мирянов.
Арх. Пламен Мирянов.

12 събития, шестима утвърдени професионалисти и шестима млади, развиващи се таланти от различни области, важни за всекидневието на всички ни – това е авторският проект CHIVAS 12 СТОЛА.

В серия от дискусии, събрани около "Кръглата маса" на Chivas Regal, дванайсетте участника дебатират по критични теми в 12 различни, нуждаещи се от решителна промяна области. Целта на дискусиите не е да се „кръстосат шпаги”, а да се определи отново значението на думата „достойнство” и да намери тя подходящото си място в съвременния ни живот - професионален, обществен, личен, обясняват организаторите.

Първите срещи CHIVAS 12 СТОЛА бяха посветени на темите АРХИТЕКТУРА, ТЕХНОЛОГИИ, РЕКЛАМА, ФИНАНСИ, ЖУРНАЛИСТИКА и ИЗКУСТВО. На 18.04 строителите ще се изправят срещу нередностите в бранша и ще дискутират на кръглата маса на Chivas проблеми като този как кризата се отрази на строителния бранш, как да бъде поощрено развитието на инфраструктурата, енергийна ефективност, какви са основните пречки пред бранша и какво е състоянието на нормативната база. След срещата ще бъде изготвен манифест с основните точки от разговора, с който професионалистите от строителния бранш ще се опитат да провокират съществени промени в сферата. 

Всеки с интерес към темата може да участва с гласуване на сайта www.chivas12.bg - основен форум на инициативата CHIVAS 12 СТОЛА и също така да предложи проблем за обсъждане. 

Един от професионалистите, част от проекта Chivas 12 СТОЛА, е Пламен Мирянов, управител на фирма "Артекс Инженеринг" (строи луксозни жилища и комплекси в София).

Ето и неговото мнение за кризата в бранша и проблемите в строителния бизнес:

- Кризата не удари ли най-силно именно строителството на луксозни жилищни сгради?

- Разбира се, че секторът ни беше засегнат от финансовата и икономическа криза. Не смятам обаче, че кризата е нещо лошо. Тя беше отрезвяваща. За наше щастие това беше външна криза, която застигна България, а не беше създадена от презастрояването. Евентуална вътрешна криза щеше да нанесе по-тежък удар върху бранша и още повече хора щяха да фалират. 

- Как точно кризата отрезви бранша?

- Пазарът вече е реален - няма спекуланти, няма прекупвачи, няма мними инвеститори, които идват от какви ли не държави и се правят на важни играчи на нашия малък пазар. Радвам се, че пазарът е реален - продажба на жилища за реални семейства, за реални хора. Изчезнаха спекулантите, които купуваха жилища, за да ги продадат след година много по-скъпо. 

Радва ме също, че конкуренцията е ограничена до хора, които правят нещата професионално и с желание. Аз ги наричам майстори в професията и се радвам на такава конкуренция. Не ми беше приятно, когато куцо и сакато беше тръгнало да изгражда офисни сгради и жилища - блокче тук, блокче там. Не можех да разбера как хората купуваха от тях без да знаят кой дава гаранция за качеството. 

В момента има достатъчно много работа, достатъчно клиенти. Кризата не засегна качественото строителство. Нито за ден не сме спирали работа.  

- Има ли проблем с намирането на квалифицирани работници?

- Няма такъв проблем. Могат да се намерят изключително квалифицирани и майстори, и инженерен състав. Ние от своя страна им даваме постоянна работа.

Може би сме имали и късмет, но истината е, че не правим глупави компромиси. Компромис със строителството аз го наричам мръсна дума.

- Какво е нивото на университетското образование във вашата сфера?

- Имаме добро образование. Аз съм завършил ВИАС, сега синът ми завърши архитектура. Нямаме основание да се оплакваме от липса на добро образование специално на архитектите и в инженерните науки, свързани със строителството. 

Хубаво е тези млади специалисти да остават тук, да се съсредоточат върху това да създават, да творят, да работят, но да не очакват ей така отнякъде да дойдат успех и пари.

- Какъв съвет бихте дали на следващото правителство - тема, която може да е част от дискусията на кръглата маса на Chivas 12 Стола, посветена на строителството?

- Работим от много време по създаването на жилищна програма, която да стимулира целия отрасъл. Това съм го предлагал на всички големи партии - създаване на работеща жилищна политика на държавата. 

Става въпрос за това, че държавата не печели, ако всички продукти се продават на битпазара. Ако всички отиват на битака и само оттам си купуват стоки, за които никой не плаща данъци, в държавата няма да има постъпления. 

Това се случва на пазара на недвижими имоти в момента - хората си купуват само жилища втора употреба и нищо не влиза в държавата. В останалите европейски страни, включително и в Румъния, се стимулира строителството на нови жилища. Всяка държава си има програма "нов дом". Тя е съвсем проста - сравнително малки жилища за млади хора с дотиране на лихвите, с намалено ДДС и облекчения, така че хората първо да се замислят да си купят ново жилище, а не първо да мислят за стара панелка. Така много повече приходи влизат в държавата - има ДДС върху цялото производство.

В момента държавата стои отстрани и гледа - има един пазар от няколко милиона или милиарда, в който хората си разменят пари, но от това в хазната нищо не влиза. Новото строителство е под 10% от пазара на недвижими имоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!