НЗОК орязва частните болници с до 70% до края на годината

Вероника Шербанова 15 октомври 2013 в 16:45 4128 6

Д-р Явор Дренски
Д-р Явор Дренски

Здравната каса ще изплати едва между 30% и 40% от дейността на частните болници до края на годината. Това съобщиха от Националното сдружение на частните болници в България.

Орязването с до 70% ще затрудни извънредно много дейността на частните болници и в същото време ще ги постави в неравностойно положение спрямо държавните и общинските болници, които ще бъдат много по-добре финансирани от държавата, обясни председателят на Сдружението д-р Явор Дренски.

Според европейското законодателство закъснението в заплащането може да бъде с неповече от 60 дни, посочи д-р Дренски.

Вместо да бъде покрита 60-70% от дейността на частниците болници, тя ще бъде покрита до 40-50%, което води след себе си до сериозен риск, особено що се отнася до пациентите, категоричен е той.

Досега сме свидетели на това как държавните и общинските болници са подкрепяни от държавата, за да продължават да функционират, но това не важи за частния сектор, подчерта д-р Дренски.

Засега не е ясно как ще се отрази на бюджета на Здравната каса за 2014 г. плащането на средствата, които няма да бъдат изплатени през тази година, коментираха от Сдружението на частните болници.

Прехвърлянето на ин витро процедурите между НЗОК и здравното министерство ощетява Касата, заяви д-р Методи Янков от ръководството на Сдружението.

Фондът „Ин витро“ беше преместен от здравното министерство в Здравната каса без финансиране. Сега ще се върне в министерството заедно с финансирането, което ще намали допълнително бюджета на Касата, посочи д-р Янков.

Средствата на НЗОК не се разпределят правилно, затова въвеждането на втори стълб на здравното осигуряване трябва да се обмисли много добре, категорични са от Сдружението на частните болници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!