Quantcast

НЗОК орязва частните болници с до 70% до края на годината

Последна промяна на 15 октомври 2013 в 16:45 3145 6

Д-р Явор Дренски
Д-р Явор Дренски

Здравната каса ще изплати едва между 30% и 40% от дейността на частните болници до края на годината. Това съобщиха от Националното сдружение на частните болници в България.

Орязването с до 70% ще затрудни извънредно много дейността на частните болници и в същото време ще ги постави в неравностойно положение спрямо държавните и общинските болници, които ще бъдат много по-добре финансирани от държавата, обясни председателят на Сдружението д-р Явор Дренски.

Според европейското законодателство закъснението в заплащането може да бъде с неповече от 60 дни, посочи д-р Дренски.

Вместо да бъде покрита 60-70% от дейността на частниците болници, тя ще бъде покрита до 40-50%, което води след себе си до сериозен риск, особено що се отнася до пациентите, категоричен е той.

Досега сме свидетели на това как държавните и общинските болници са подкрепяни от държавата, за да продължават да функционират, но това не важи за частния сектор, подчерта д-р Дренски.

Засега не е ясно как ще се отрази на бюджета на Здравната каса за 2014 г. плащането на средствата, които няма да бъдат изплатени през тази година, коментираха от Сдружението на частните болници.

Прехвърлянето на ин витро процедурите между НЗОК и здравното министерство ощетява Касата, заяви д-р Методи Янков от ръководството на Сдружението.

Фондът „Ин витро“ беше преместен от здравното министерство в Здравната каса без финансиране. Сега ще се върне в министерството заедно с финансирането, което ще намали допълнително бюджета на Касата, посочи д-р Янков.

Средствата на НЗОК не се разпределят правилно, затова въвеждането на втори стълб на здравното осигуряване трябва да се обмисли много добре, категорични са от Сдружението на частните болници. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2013 в 07:46

Абе Спиров смешнико върнахте здравеопазване половин век назад бе при соца сичко беше напълно безплатно и преглед и лечение и консумативи и ти идваха в къщи на крака и навсякъде имаше болници поликилиники медпунктове и сичко му си беше наред бе сори и в най малкото село обаче като дойдоха такива тъпи пръчки като тебе опропастихте медицината убийци гадни на собствения си народ

16.10 2013 в 02:57

Незабавно получаваш моята оставка, в и :14:28, за след това не си си платил, а аз съм частник. Моя труд в операционната струва 180 евро на час.

16.10 2013 в 02:52

Умнико, а ти знаеш че за да ти направят в Токуда чекия безплатно, примерно половината Добруджа изобщо няма нито даже бацил, по даже армейската терминология. И в Родопите няма нищо. Нито в Рила. В софийските села даже няма.
Трай си, мършо от жълтите павета, духай си вувузелата, и не се обаждай по въпроси, за които не си и чувал. Не си имал три фасциални игли на 12 разпрани корема, и половин кило спирт, няма в какво да накиснеш конците, начало то на 90-те. Тогава имаше поне упойки и реанимация, сега няма и това. Скъпи препарати и апаратура има, а докторите, сестрите, инженерите и техниците вече ги няма. Всички са се научили за държавна сметка, а после печелят само за себе си. Не връщат на обществото, което ги е създало. Сега работата е практически същата. Ние, пичовете искаме - значи няма да има за вас.
Това е позицията на частните болници. Каквото зная - вече ще започна да разказвам, просто с почуда наблюдавам поведението на медиите.

15.10 2013 в 20:02

Т.е. аз естествено пак ще се лекувам в частната болница, но вече ще трябва да си плащам - и се пита в задачката за какво плащам тогава тази огромна здравна вноска всеки месец??? На бас, че това е противоконституционно и също така против законите в ЕС (поставя частниците в неравностойно положение).

ОСТАВКА!!!

15.10 2013 в 19:59

Умнико, как ще те лекуват от осигуровките, ако са на самоиздръжка??? В "Токуда" ми направиха операция на практика безплатно, само от НЗОК. Без да ми искат пари под масата, там това изобщо не съществува... А условията са невероятни. Но вече явно ще трябва да се плаща, благодарение на Партията закрилница на бедните и гладните... и бич за заможните и частниците-империалисти.

15.10 2013 в 19:19

Абе частните болници не трябва ли да са на самоиздръжка?