С 35% по-малко пари за болниците до края на годината

Вероника Шербанова 10 октомври 2013 в 18:08 3550 1

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

За последното тримесечие на годината болниците ще могат да получат 65% от необходимите им средства. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова по време на изслушване пред парламентарната здравна комисия. 

Общият дефицит в края на годината е 137 млн. лева, като 90 млн. от тях са за онкоболните, обясни Тодорова. Това е необходимата сума след освобождаването на резерва на НЗОК, уточни тя.

Има вероятност подобно на миналата година да бъдат събрани повече здравни вноски от предвиденото и така ще може да се покрие част от необходимата сума. Едва в края на годината обаче ще разберем има ли преизпълнение и на каква сума ще може да се разчита, допълни Тодорова.  

Ясно е, че няма как да кажем на болниците да не приемат пациенти или да работят на капацитет 65%, а не може да се изчака и до края на годината, за да се разбере дали ще има допълнително средства от здравни вноски, коментираха народните представители. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов припомни, че съюзът е предсказал такъв дефицит още в началото на годината.

Не вярвам тази сума да изненадва някого, имайки предвид, че само за онколекарства в бюджета на НЗОК са заложени половината на реално необходимите. 

Единствената възможност за справяне със ситуацията е актуализация на бюджета на Касата, посочи министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Управителят на Касата увери, че още на следващия Надзорен съвет на 15 октомври ще бъде обсъдено да се направи предложение за актуализация, което да бъде обсъдено с министъра на финансите и да бъде внесено в парламента.

Този бюджет и тези проблеми са ни наследство от ГЕРБ, подчерта председателят на здравната комисия Нигяр Джафер. Уверявам ви, че се търсят всички възможни техники и механизми бюджетът на болниците да не бъде орязан с 35%. Имаме и уверението на премиера Пламен Орешарски, че ще бъде намерено разрешение, каза тя.

В същото време председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обяви, че лекарите няма да подпишат Националния рамков договор за 2014 г., ако заплащането на ваксините не стане отново задължение на държавата. От миналата година те се заплащат от Здравната каса. Така ще остане и през следващата година, каза малко по-рано управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови