Болниците се договарят с частни осигурителни фондове от 2014 г.

Вероника Шербанова 10 октомври 2013 в 18:40 2152 0

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Болниците ще се договарят с частни осигурителни фондове, а не със Здравната каса от средата на следващата година. Това се предвижда в концепцията на втория стълб на здравното осигуряване, на която най-вероятно ще се спрем, обясни здравният министър Таня Андреева.

Частните фондове ще получават 2% от бюджета на НЗОК. В същото време Касата няма да доплаща на болниците, а на самите фондове. Така Здравната каса ще бъде надзор и в същото време ще доплаща дейността, но договорите с болниците ще се сключват с осигурителните фондове. По този начин ще се гарантира защитата на парите на здравноосигурените в България, категорична е Андреева.

По думите й в момента има различни варианти, но за момента този е предпочитаният.

Очаква се вторият стълб на здравното осигуряване да въде въведен най-късно до есента на следващата година.

С втория стълб на здравното осигуряване ще се завишат критериите за това кои болници ще сключват договори за работа. В същото време ще бъдат защитени правата на пациентите, обясни Андреева.

Ако тези 1,4 млрд. лева не бяха потънали някъде в системата, вторият стълб щеше да заработи много по-рано и щяхме да избегнем това, което се случва в момента, а именно фалити на важни болници, подчерта тя.

В същото време управителят на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че ако Касата концентрира 2% от бюджета си в болничната помощ, извънболничната помощ няма да издържи.

Идеята за втори стълб е хубава, но има много неща, които трябва да се обмислят. Например колко време ще е необходимо на болниците да се договорят с частните фондове и кой ще накара застрахователите да се отчитат. От друга страна, трябва да се изясни и как ще си говорят помежду си първия и втория стълб, допълни Тодорова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови