Невидимата барикада

Последна промяна на 24 юли 2013 в 15:19 6263 23

Боят пред парламента Снимка: Сергей Антонов
Боят пред парламента Снимка: Сергей Антонов

Добрин Тодоров

В късната вечер на 40-я ден от началото на протестите срещу кабинета „Орешарски” се стигна до сблъсък на гражданите и полицията, който и двете страни дълго се опитваха да избегнат. Равновесието на улицата бе нарушено след като свърши търпението на мирно протестиращите граждани към управлението, което се правеше на глухо и сляпо за техните искания, а те нагледно му показаха своята нетърпимост към него. Макар и нежелан от тях до физически конфликт все пак се стигна, като той показа, че отвращението към наглостта и арогантността на това провалено управление е достигнало нива, от които няма връщане назад. Настоящото правителство е обречено след като критична маса от граждани не само не одобряват действията му, но са готови с телата си да му противостоят, поставяйки под заплаха своето здраве и живот.

След 23 юли България не е същата. Беше преминат Рубикон, отвъд който не просто този, а и всеки следващ кабинет, ще трябва да се съобразява с волята на свободните и ангажирани с обществените дела граждани, ясно заявили, че така повече не искат да бъдат управлявани. Още след „издевателството Пеевски” – тази гавра със здравия разум и моралното чувство на гражданите – стана ясно, че непренебрежима маса от граждани проявяват решимост да скъсат с досегашния начин за управление на страната, при който водеща е ролята на олигархията, а политическата корупция е основен способ за формиране на държавната политика.

Днес всеки български гражданин трябва да се определи, като застане от едната или другата страна на барикадата – не тази на противниците и привържениците на кабинета „Орешарски”, а тази на искащите промяна на начина, по който функционират обществото и държавата в страната, и на доволните от досега действалия такъв. Става дума за една невидима разделителна линия, от двете страни на която застават хората, изповядващи противоположни ценностни системи – на традиционните гръко-римски ценности: истина, добро, красота, свобода и справедливост – и на циниците, интересуващи се само от личното и групово облагодетелстване, чрез придобиване на пари и власт.

Сега у нас е налице уникална възможност да заживеем в общество и държава, в които здравият разум и почтеността са се превърнали от кухи думи в реални норми на поведение. Имаме редкия шанс да материализираме настоящия взрив на гражданска енергия в дългосрочно подобрение на съвместния ни живот. За целта обаче е нужно още сега да започнем да работим за това, основано на личното достойнство и взаимното доверие, бъдещо социално устройство на родината ни. Преди това обаче е нужно да се уверим един друг, че след предизвестената развръзка на настоящата политическа ситуация няма да има „победили” и „победени” граждани, че не става дума за надделяване на „нашите” над „вашите”, за оправдание или заклеймяване на „моите” и „твоите” безобразници. Говорим за установяване на общ стандарт за оценка делата на участниците в публичния живот, вкл. занимаващите се с политика. Днес е време да помислим за утрешния ден, в който отново ще бъдем заедно и ще решаваме общи проблеми. Затова е нужно да започнем с изграждането на доверие помежду си и да полагаме усилия за преодоляване на разделителните линии в обществото. Ако успеем да постигнем съгласие, базирано на споделени ценности и съвместен проект за България, всички ще спечелим.

Накрая бих искал да се обърна към хуманитарите у нас и да ги призова да изразят ясно своята позиция, като застанат от тази страна на барикадата, от която са гражданите, ръководени от водещите ценности на европейската цивилизация. Време е всички ние – философи, социолози, литератори, историци – да се ангажираме открито с каузата по тяхното утвърждаване в нашия живот. Нека опровергаем мнението, че тези ценности са просто част от учебните програми – мухлясали и архаични реликти от далечното минало на нашите предци. Да покажем на своите ученици и студенти извън класните стаи и аудиториите, че утвърждаваното в тях е наше убеждение, а не просто материал за зазубряне, с овладяването на който се придобива диплома. Да поемем своята отговорност на духовни водачи на нацията в този съдбовен за нея момент.

------------

Авторът е университетски преподавател по философия и бивш учител в Класическата гимназия. Още текстове от него може да намерите на блога му

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.07 2013 в 21:33

Може статията и да е добронамерена, но е подвеждащо оптимистична. А всъщност няма за какво. Реалната ситуация по-скоро се влошава, отколкото да отива към победа на протестиращите. А за тях е по-добре да имат реална оценка за това, което става, отколкото наивно да се самозалъгват.

26.07 2013 в 15:30

Щото автора е такъв. Ти ако си технократ, призови технократите.

26.07 2013 в 03:04

@Българе, аз имам доста истински и интелигентни приятели сред "тези 20-30к полу платени, полу пияни нехранимайковци"

От любопитство би ли споделил случаката около предложението от про герберската агитка. Не съм почитател на Боко Тиквата, та ще съм любопитен да разбера следните подробности:

1. Кой ти предложи пари, къде и кога?
2. Колко пари ти предложи и ти съгласи ли се?
3. Как конкретно разбра че са про герберска агитка, а не про Реформаторски блок, или про Алексей Петров да речем?
4. Как се свързаха с теб за да оферират персоната ти?
5. Защо ти предложиха пари, след като и без пари си протестирал до 3тия ден?
6. Ако наистина си протестирал първите дни, смяташ ли себе си за човек на "тези 20-30к полу платени, полу пияни нехранимайковци", претърпял КАТАРЗИС на 3тия ден
7. Мишо Шамара ли се казваш :) ?

25.07 2013 в 23:34

Мирослав, благодаря Ви за глътката чист въздух. Напоследък избягвам да чета по форумите, защото съм омерзена от вопиющата простащина и неграмотност. Идваща на огромни вълни от поддръжниците на герб. И между редовете им, се прокрадва същата тази омраза, арогантност, тъпота и нечистоплътност емблематична за техния кумир. Детето на потомствени комунисти, осъзнало се в мутра, а сега иска да се изживява отново като самодържец. С тумба гавази, за които всички ние плащаме, защото той бил много безстрашен. Смях. И горчиво отвращение към всички тези, които участват в неговите интриги.

25.07 2013 в 15:02

Само едно не разбрах, защо тези 2-3 хиляди полу платени, полу-пияни нехранимайковци, си мислят че изказват мнението на мнозинството?!

За съм Против ГЕРБ, Против ДПС, абе против съм, но не искам оставка сега, а избори 3 в 1! За Президент, Парламент и Европарламент!

А на протеста бях до третия ден, когато ми предложиха пари. От про-герберската агитка. Която вчера мяташе камъни по ВСИЧКИ! Е не, мерси.

25.07 2013 в 14:01

То да направим избори пък да видим какво що. Такива пожелателни екстраполации червените стратези могат да си ги заврат на едно тъмно, топло и уютно място.

25.07 2013 в 13:53

а аз гледам, че си се радиоактивизирал хаха

25.07 2013 в 11:19

абсолютно подкрепям. и не, доколкото знам, никой не е казвал на ДТ, че може да пише хубаво, но той е упорства! :)

25.07 2013 в 06:15

“Накрая бих искал да се обърна към хуманитарите у нас и да ги призова да изразят ясно своята позиция...”
Не разбрах в извода защо само хуманитарите трябва да изявяват позиция? За технократите забранено ли е?