Брюксел иска връщане на визите за Сърбия и Македония

Вероника Шербанова 15 октомври 2012 в 15:45 2579 4

Микеле Черконе
Микеле Черконе

Шест държави в Европейския съюз поискаха връщане на визовия режим за страни от Балканския полуостров. Това съобщи говорителя на еврокомисаря по вътрешните работи Микеле Черконе, цитиран от „Дневник“.

Франция, Германия, Белгия, Люксембург, Австрия и Холандия поискаха от Европейската комисия да преразгледа свободния визов режим, въведен за гражданите на Сърбия, Македония, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина.

Като причина те посочват големия брой неоснователни искания за получаване на убежище, заради които националните системи за оценка на документите са блокирани. Само през последната година в Германия убежище са поискали повече от 4000 души.

Държавите настояват молбата им да бъде разгледана спешно – до края на 2012 година.

Според Микеле Черконе искането им ще бъде обсъдено още в края на октомври на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Европейската комисия препоръча на държавите, застрашени от отпадане на визовия режим, да увеличат контрола на границите си, да следят дейността на транспортните фирми и да се погрижат за ромското население.

Безвизовият режим е голямо постижение, но е свързано и с отговорности, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тя настоя държавите, за които са отпаднали визите, да покажат, че могат да понесат отговорността, като посочи, че проблемът с бежанците продължава да се задълбочава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови