Мирослав Найденов поиска доклади за разваления боб

Вероника Шербанова 30 октомври 2012 в 14:08 2310 1

Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Мирослав Найденов поиска от директорите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов и на Държавен фонд „Земеделие“  (ДФЗ) Румен Порожанов доклади за откритите 50 тона развален боб.

Докладите трябва да са готови до края на деня, обясниха от Министерството на земеделието и храните. Те ще бъдат обсъдени и след това ще бъде взето решение за изпълнението на договора с фирмата-доставчик на негодните за консумация храни. 

Агенцията по храните сигнализира в понеделник за 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Бобът е една от храните, които са включени като помощ за бедните по програма "Благотворителност", финансирана от ЕС. 

Стана ясно, че храната е с годност до 2014 година, но лабораторни тестове показали, че тя е негодна за консумация. 

Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е бил пакетиран от българската фирма-доставчик, избрана при обществена поръчка от ДФЗ - "Фантастика - Георги Цанков".

Проверката вероятно е направена след сигнали от страна на хората, които получиха в средата на септември първия транш от помощи по програмата и се оплакаха от боб с буболечки, който часове наред не може да се развари.

Директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов обясни, че ще бъдат направени проверки и в другите складове на БЧК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!