Министър Клисарова: Турският остава избираем предмет

Елица Мартинова 04 юни 2013 в 09:10 2804 12

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов

Майчиният език ще остане със статута на избираем предмет и няма да става задължителен. В момента като майчин език в България се изучават иврит, арменски и турски. Това заяви пред bTV новият образователен министър Анелия Клисарова.

„Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиният език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП“, обясни Клисарова и подчерта, че ведомството й не предвижда промени в тази насока.

„Учебници по майчин език не са издавани от 19 години и са морално и физически остарели“, заяви Клисарова. Коментарът й бе по повод опасенията, които възникнаха в обществото след изказване на новия спортен министър Мариана Георгиева. На 3 май, още като кандидат-депутат на ДПС, тя държа реч на свещеното за мюсюлманите място Демир баба теке. В нея тя обещава пред привържениците на ДПС, че децата им ще учат на майчиния си турски език.

Новият образователен министър обяви още, че започват интензивни проверки по съоръженията в училищните дворове. Акцията на МОН е във връзка с трагичния инцидент в събота, когато 7-годишно момче бе убито от стара греда на футболно игрище на училищен двор във Велико Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!