МиГ-29 се разби до пловдивско село

Юлиан Христов 26 април 2012 в 11:38 3180 6

Разбилият се изтребител
Разбилият се изтребител

Военен самолет Миг-29 падна в района северно от Авиобаза Граф Игнатиево и се възпламени. Информацията беше потвърдена за OFFNews.bg от пресцентъра на Военно-въздушните сили.

Самолетът се е разбил на полето между селата Голям чардак и Царимир. Двамата пилоти са успели да катапултират и не са пострадали. Инцидентът е станал по време на учение, а самолетът е излетял от авиобаза "Граф Игнатиево".

Министерството на отбраната: Няма  пострадали цивилни

В 10.35 ч., при излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ- 29, възникнал пожар, съобщиха от Министерството на отбраната. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочили самолета в безопасно направление и катапултирали успешно на 1,5 км. източно от с. Голям Чардак. Екипажът на изтребителя майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев са в добро здравословно състояние. Петър Методиев е с два счупени прешлена, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили. Фрактурата се получила при катапултирането на седалката. Няма и пострадали цивилни граждани в района на инцидента. Районът е обезопасен. На мястото са изпратени екипи на спешна помощ, на пожарната и на Военна полиция.

Отмениха ВИП деня на  „Тракийска звезда- 2012" 

Полетите на МиГ 29 миналата година бяха спрени у нас заради инцидент в Русия. Изтребителите се използват за изпълнението на задачи по операцията за охрана на въздушното пространство Airpolicing. Процедурата по спирането на полетите беше рутинна и дни по-късно те отново бяха върнати във въздуха. Миналата година премиерът Борисов разпореди да бъде направена поръчка за подобряване на катапултите на старите съветски самолети. Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на съвместна летателна тренировка "Тракийска звезда" с 31-во авиокрило от състава на американските Военновъздушни сили, базирано в Авиано, Италия в периода 17 април - 11 май 2012 година. В полетите ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С - 27J и американски изтребители F-16, блок 40.

Директор на съвместните полети е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС. Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав. Основни цели на тренировката са задълбочаване на взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни. Летателните задачи, които ще изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични и групови маневрени въздушни боеве. В плана на тренировката са включени и изпълнението на учебни стрелби и бомбопускания на полигон "Елена". Насроченият за петък ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда- 2012 г.” е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната. Поредна година няма яснота за това кога ще бъде назначен конкурс за купуването на нови изтребители. Основната причина армията ни да продължава да лети със старите съветски самолети, които дори не са съвместими с НАТО-вските стандарти, е липсата на средства за купуването на нови модерни изтребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови