Падналият изтребител не бил застрахован

Юлиан Христов 27 април 2012 в 08:30 1909 1

Падналият МиГ-29
Падналият МиГ-29

Разбилият се вчера МиГ-29 край Пловдив не е бил застрахован. Това съобщи пред "Дарик" командващият на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

Според него застрахователните компании нямали практика да правят такива застраховки, защото става въпрос за за голям риск. "Летците са застраховани от Министерството на отбраната, а самолетите не са застраховани на територията на страната. Мисля, че тук явно оценката е, че това си е риск голям и няма особено голямо желание и от застрахователните компании да правят такова нещо", коментира генералът.

Все още не са ясни причините за инцидента, но в подобни случаи те винаги са две - човешка грешка или техническа неизправност, обясни ген. Попов. За изясняване на причините за инцидента има назначена комисия, а по случая работи и военната прокуратура.

Падналият вчера самолет е един от 16-те минали ремонт и ако има техническа неизправност, отговорността за това ще е на руската компания, направила ремонта.  "Между другото МиГ 29 е, мога да спомена, доста надежден самолет, но всъщност вие знаете, че това е рискова професия и всички ние сме с ясно осъзнато чувство за това, че ние носим този риск на раменете си, и аз като пилот, и всички пилоти, и всички техници. Така че, повярвайте ми, абсолютно категорично мога да кажа, че са взети абсолютно всички мерки този риск да бъде абсолютно минимализиран", обясни ген. Попов.

Днес в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов ще бъде изслушан от депутатите за инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови