Местан към БСП: Планът ви е амбициозен, подкрепяме Орешарски

Елица Мартинова 23 май 2013 в 14:17 2255 2

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Планът с приоритети, изготвен от "Коалиция за България", е амбициозен. Много е широко полето на възможното съгласия. Смятаме, че Пламен Орешарски ще успее да охлади популистките мераци и ще организира стройна, добре подредена програма за управление. Това заяви Лютви Местан на първите консултации между ДПС и "Коалиция за България" (КБ) за съставяне на програмно правителство.

На дебатите присъстваха председателите на двете парламентарни групи - Лютви Местан (ДПС) и Сергей Станишев (КБ). В дискусията участваха още Христо Бисеров и Четин Казак от ДПС. Освен от председателя Станишев, социалистите бяха представени от кандидат-премиера Орешарски, Мая Манолова, Янаки Стоилов и Ангел Найденов.

Кандидат-премиерът на социалистите представи сбито приоритетите в своята програма. Орешарски обясни, че за да изготви плана, се е запознал подробно с предизборните кампании на парламентарно представените формации и на партиите с по-добър резултат на изборите. Той коментира, че се е опитал да извлече най-добрите идеи и подчерта, че умишлено е изключил от спешните приоритети точките, които биха могли да се окажат спорни при преговорите с ДПС и "Атака".

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че на първо четене не вижда непреодолими различия между възгледите на социалистите и ДПС.

Местан подчерта, че правителството трябва да бъде експертно-политическо, "за да може държавата да преодолее язвите от очевидно катастрофалното управление на ГЕРБ". Той не пропусна да изрази симпатиите си към бившия финансов министър Орешарски.

„Ако през тези няколко дни, ние постигнем съгласие за програмните намерения, ние ще очакваме да подберете възможно най-подходящите лица, с които да осъществите амбициозната си програма. Бихме искали профилът на кабинета да е с вашия профил – експертно-политическо начало. Под експертно политически профил не разбираме да има лица без политически пристрастия. Политически стерилното лице е неестествено явление. Никак не е изключено в правителството да има партийно проявени лица", коментира председателят на ДПС.

По думите на Местан въпросът с колко гласа ще бъде подкрепено програмното правителство в пленарна зала е от значение, но не е най-важен. Според председателя на ДПС по-важно ще бъде кабинетът да възстанови държавността, диалога между гражданите и държавата и да изпълни точките в програмата си.

Трябва да ни е ясно, че ще сме свидетели на най-популистката и деструктивната опозиция", предупреди Местан.

"Състоянието, в което ни докара катастрофалното управление на ГЕРБ показва само едно - една отделна партия, дори да е най-силната, не е в състояние да изведе България от критичното й положение", каза председателят на социалистите Сергей Станишев.

Той бе категоричен, че основният диалог между ДПС и КБ ще бъде не за персоналния състав на кабинета, а за точките в програмата.

"Темата за това как да бъде поделена властта, как да се разпределят министерските кресла, не е определяща, тя е вторична. Важното е да се намерят хората, които да свършат работата. Ако това правителство не показва всеки ден, че с пот и труд работи, за да доведе променята, хората ще я потърсят другаде. Или ще дадат реванш на партията, която управляваше досега", заключи Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!