Орешарски обявява кабинета във вторник

23 май 2013 в 15:14 2277 3

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

Запазвам увереност, че до вторник ще имаме изчистени елементи на секторните политики. Мисля, че мога да предложа състав на Министерски съвет във вторник – 28 май.

Това каза номинираният от Коалиция за България за бъдещ премиер Пламен Орешарски на среща с парламентарната група на ДПС, съобщава „Фокус”.

Още до утре следобед пък ще бъдат обсъдени и договорени секторните политики на бъдещия кабинет. Ще направим специални срещи и с други партии – „Атака”, ВМРО, Движение „България на гражданите”. С „Атака” имаме несъвместими приоритети, посочи Станишев. 

Нужна е пълна диагностика на цялата енергийна система, коментира Пламен Орешарски. Анализът на Световната банка на сектора енергетика е почти готов. Доколкото имам информация, изводите са отчайващи, каза той. Вторият ми тип опасения са свързани с това, че на хората им се събра толкова много, че нямат търпение бързо да усетят позитивни тенденции, каза Пламен Орешарски.

По отношение на бизнеса могат да се вземат мерки, които не ангажират ресурси. Насърчаване на предприемачеството и освобождаването им от административно-силов натиск”, посочи Орешарски. Една от мерките е подобряване събираемостта на приходите, каза още той. „В последните няколко години сме свидетели на разсейване на една част от приходите. Не сме гарантирали, че още първите няколко месеца ще постигнем събираемостта, която бяхме постигнали в периода на по-предишното управление”, посочи още Пламен Орешарски. Предвиждат се мерки за възстановяване на бизнес цикъла, облекчен достъп до кредитиране, каза Орешарски.

Да, вървим към съгласие по общата си политика, но по секторните политики имаме готовност за диалог за конкретни предложения още утре, макар че е празник - 24 май. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на срещата с групата на Коалиция за България. 

Обсъдихме документа, който ни предоставихте, планът "Орешарски" - видяхме отразени доста от позициите на ДПС, които са и в предизборната ни платформа, и в публичното ни говорене, коментира Местан.

 

По време на консултациите за правителство при президента Росен Плевнелиев стана ясно, че БСП са готови на отстъпки от идеята за премахване на плоския данък. Днес Лютви Местан заяви, че няма да отстъпи от искането данъкът да бъде запазен. Местан смята, че това показва приемственост между правителствата и затова ДПС подкрепя запазването на плоския данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!