Македония иска наказание за съдийката по "Октопод"

Юлиан Христов 09 април 2013 в 09:07 3877 2

Съдия Румяна Ченалова

Македонските власти са изпратили постановление за образуване на наказателно производство срещу съдия Румяна Ченалова, съобщи "Правен свят".

Ченалова е председател на съдебния състав по делото "Октопод".

От 2004 г. македонските власти водят разследване срещу Ченалова, по онова време адвокат, за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния холдинг "Македония табак". Срещу нея обаче все още няма повдигнати обвинения. 

Тъй като Ченалова все още е с адресна регистрация в Стара Загора, то Министерството на правосъдието е пратило поръчката в тамошния районен съд. Според македонското законодателство, обаче, Ченалова има срок, в който може да обжалва постановлението за образуване на дело срещу нея.

В Етичната комисия на Висшия съдебен съвет не е получен пълният текст на поръчката, а само нейният номер. "Комисията все още не се е запознала със съдържанието на поръчката. Изискали сме от Районния съд в Стара Загора конкретното ѝ съдържание. На този етап нищо повече не мога да кажа. След като получим документите от Стара Загора, ще ги обсъдим в комисията", заяви пред "Правен свят" председателят на комисията Ясен Тодоров.

Ако Ченалова бъде привлечена като обвиняем, тя ще бъде отстранена от длъжност, а това означава рестарт на мегаделото "Октопод" на първа инстанция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!