Съдийката по "Октопод" разследвана от македонските власти

Последна промяна на 14 март 2013 в 11:19 1057 4

Румяна Ченалова

Македонските власти са направили поръчка за разпит на съдията от Софийски градски съд Румяна Ченалова. Това съобщи пред журналисти Ясен Тодоров, председател на комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” при ВСС.

Ченалова е председател на съдебния състав, който гледа делото "Октопод", където подсъдим е бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Той отговаря за ръководенето на престъпна група за рекет и изнудване. 

Ясен Тодоров поясни, че срещу съдийката няма повдигнати обвинения. Името й обаче попада в разследване, което я обвързва с източването на 2,5 млн. долара. Според македонските разследващи през януари 2004 г., когато е била адвокат, Ченалова се е възползвала от своите правомощия и е признала от името на дружеството "Македония табак 2000 експорт-импорт" дългове към две компании – швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобни задължения.

Ако Ченалова бъде привлечена в качеството на обвиняем, тя ще бъде отстранена от длъжност. Решението за това дали производството ще продължи или ще бъде прекратено зависи от македонските власти. 

Евентуалното отстраняване на съдийката от длъжност означава делото "Октопод" да стартира отначало. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2013 в 14:25

Считам,че съдия Румяна Ченалова от СГС няма необходимия капацитет, моралното право,качества и ниво за да е съдия по това сложно и много важно за държавата дело-"ОКТОПОД".Според мен всичко трябва да бъде върнато в начална фаза.

14.03 2013 в 16:44

Въх майки, ами сега?

14.03 2013 в 13:24

Македонците са на страната на Октопода ;-))

14.03 2013 в 11:50

Каква мила и честна съдийка.
Господ здраве да и дава!

Нещо македонците не се връзват на "пиши в заКоня" :)