Службите проверявали Алексей Петров за силово застраховане

Юлиан Христов 18 януари 2013 в 12:54 2385 0

Богомил Бонев. Снимка: БГНЕС
Богомил Бонев. Снимка: БГНЕС

Преди застрахователната компания "Левски Спартак" да получи лиценз, службите са направили обстойно проучване на застрахователния пазар в страната и т.нар. "силово застраховане". Сред проверяваните компании били "Аполо и Болкан", свързана с Алексей Петров, както и ВИС и СИК.

Това заяви в показанията си по делото "Октопод" бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Той беше разпитан в качеството му на член на Националния съвет по застраховането към Министерския съвет, който единствено дава лиценз на застрахователни компании в страната в края на '90-те години. Според твърдения на други свидетели, разпитани по делото, Бонев се простил с поста си на вътрешен министър именно, защото се противопоставил да бъде даден лиценз на компанията приемник "Левски Спартак", също сочена за близка до Алексей Петров. 

Днес Бонев обясни пред съда, че решението за даване на лиценз се взимало най-вече след подадена информация от службите. В случая от МВР предоставили информация, че при сделката за купуването на компанията, службите не са засекли реални транзакции на суми. Това водило до съмнения за фиктивност на сделката, а от там - и отказ за даване на лиценз. Подобна информация е подадена и от Дирекция "Застрахователен надзор" при Министерството на финансите. В данъчните служби нямало информация за декларирани приходи на отделните акционери от купеното дружество. 

След напускането на Бонев от поста му вътрешен министър, той е наследен от Емануил Йорданов, който няколко дни след встъпването му на поста, е позволил издаването на лиценз за компанията. В същото време Бонев смята, че Йорданов е бил подведен от Национална служба сигурност, ръководена тогава от ген. Атанас Атанасов, като към министъра е подадена подвеждаща информация, така че да бъде даден лиценз.

Свидетел по делото "Октопод" беше глобен с 500 лв. за неуважение на съда. Николай Тодоров, който през 1998 година е бил изпълнителен директор на "Спартак холдинг" отнесе наказанието заради "недопустимо", според съда, поведение. На въпрос на прокуратурата кой му е казал за собственика на купен от компанията автомобил, той отговори: "Филанкишията", а и при предупреждение, че ще бъде глобен, той отговори: "Ми, глобете ме".

Алексей Петров заедно с още петима подсъдими - Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов, отговаря по обвинения за ръководенето и участието на престъпна група за рекет и изнудване.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!