Костов готви диагноза за рисковете пред страната

OFFNews 14 октомври 2013 в 16:25 4445 11

Иван Костов
Иван Костов

В България от 5 години няма устойчиво развитие, БВП е паднал под стойността си от 2008 г, 50% от българите са заплашени от бедност, 2 милиона души не си плащат здравните осигуровки, демографската криза грози да срине социалната и пенсионната система на страната. Това са част от нерадостните констатации, които бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов направи днес при представянето на оглавяваната от него лаборатрия по управление на рисковете в Нов Български университет.

Пред студентите и гостите, сред които депутати и вътрешния министър Цветлин Йовчев, Костов обяви, че целта и амбицията на лабораторията е да изпълнява международни стандарти за управление на риска. Той посочи, че голяма част от българския бизнес, изпаднал в несъстоятелност, е фалирал, тъкмо защото не умее да управлява риска си.

Общо 16 доклада и 15 междинни анализа планира да подготви лабораторията. Поне 4 от докладите ще са за рисковете пред сигурността. Други от докладите ще касаят доверието в институциите, политическата констелация, демографските рискове, както и за кризата в енергетиката.

Като рискове за сигурността в страната Костов очерта организираната престъпност. По думите му тя е силна и е станала „титанична“ - босовете на организирани престъпни групи биват съдени в чужбина, но не и у нас, посочи той.

Науката в България изостава от предните класации, а голяма част от завършилите напускат страната ни. В обществото се насажда омраза и ксенофобия, заяви още Иван Костов.

Вътрешният министър поздрави инициаторите на проекта за поетото предизвикателство и каза, че от него ще има „тактически ползи“ за държавата.

Когато вицепремиерът взе думата представяйки се „Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи“, студент в залата на висок глас го допълни: „в оставка“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!