Косово иска да обяви Кустурица за „персона нон грата“

Вероника Шербанова 03 април 2013 в 11:31 1639 0

Сръбският режисьор Емир Кустурица, Снимка: БГНЕС
Сръбският режисьор Емир Кустурица, Снимка: БГНЕС

Филмовите дейци в Косово поискаха сръбският режисьор Емир Кустутрица да бъде обявен за „персона нон грата“. Причината е в плановете му да снима филм за трафика на органи в Косово през 90-те години.

Доклад от 2010 г. на Дик Марти – докладчик по правата на човека към Съвета на Европа, направи шокиращи разкрития за трафик на органи в Косово през 1999 г. Според доклада органите, основно бъбреци, на сръбски затворници са били изваждани насилствено и са били продавани незаконно в цял свят. В трафика са участвали и служители на косовската освободителна армия.

Това е едно от най-тежките събития на века. Трафика на органи ни връща във варварските времена, обясни Кустурица.

Филмът ще бъде базиран на събития от времето на освободителната война в Косово, а действието ще се разивва в Русия. Там ще бъдат заснети и голяма част от сцените. Снимки в Косово няма да има, допълни режисьорът.

Според Кустурица работата по създаването на филма за трафика на органи ще отнеме около три години.

По думите му повечето филми, свързани с разпадането на Югославия, сравняват събитията с Втората световна война. Не искам да оправдавам ничии престъпления, в това число и сръбските, но не мога да разбера защо се прави това сравнение, коментира филмовият режисьор.

Косово реагира остро на идеята на Кустурица за филм за трафика на органи. „Кустурица пише сценариите си за сръбското правителство и е подкрепял Милошевич. Затова той трябва да бъде обявен за „персона нон грата“ в Косово, посочи председателят на дружеството за филмови изкуство в Косово Лирак Челяи.

Косовските албанци обявиха целия сръбски народ за „персона нон грата“, затова не съм изненадан, че фигурирам в този списък. След като оскверниха нашите гробища и разрушиха паметниците ни, сега ни казват, че изобщо не трябва да идваме тук. Това не е нещо ново, коментира Емир Кустурица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови