Контрапротестът пред американското посолство

Вероника Шербанова 26 юли 2013 в 14:56 1883 22

Контрапротест пред френското посолство. Снимка: Сергей Антонов
Контрапротест пред френското посолство. Снимка: Сергей Антонов

Защитниците на правителството на Пламен Орешарски протестираха и пред сградата на американското посолство в София, съобщи БНТ.

Причината е изказване на посланикът на САЩ в България Марси Рийс миналата седмица, в което тя обяви, че при протестите има позитивен момент – породеният от тях диалог за свободата на медиите, върховенството на закона и съдебните промени.

Според участниците в контрапротеста това е вмешателство във вътрешната политика на България, което не бива да се допуска.

Протестиращите поискаха и САЩ да обяви Гергана Червенкова за невинна.

Няколко предствители на контрапротеста се срещнаха с Марси Рийс. По време на срещата е било обсъдено провеждането на кръгла маса между представители на протестиращите и защитниците на правителството на Орешарски.

Участниците в контрапротеста обясниха, че обмислят нова подписка, този път срещу главния прокурор Сотир Цацаров, когото обвиняват в бездействие. Първо обаче ще има протест пред Прокуратурата, допълниха те.

Контрапротести бяха организирани вече пред френското и пред германското посолства заради общото изявление на посланиците на Франция и Германия у нас, в което те призоваха правителството да чуе исканията на гражданите и да сложи край на олигархичния модел.

В неделя се подготвя голям контрапротест пред НДК, като се очаква този път да дойдат хора от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!