Коя е партията, чието име ползват протестиращите

Елица Мартинова 22 март 2013 в 13:36 7259 14

Демократична гражданска инициатива
Демократична гражданска инициатива

Едно от основните крила на протестиращите обяви в петък, че ще участва на парламентарните избори през май с партията „Демократична гражданска инициатива“ (ДГИ).

Съкращението ДГИ веднага породи двоумения кой точно е мандатоносителят на протестиращите, тъй акто две политически формации позлват тези инициали. Самите неформални лидери на протестиращите Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров обявиха, че се обединяват с партия Демократична гражданска инициатива (ДГИ) на Стефан Пеев. Инициалите на формацията – ДГИ – явно са запазени умишлено, за да будят асоциация с Движение „Гражданска инициатива“, регистрирана през 1989 г. от емблематичния за демокрацията дисидент Любомир Собаджиев, коментира сайтът Dartsnews.

Koй кой е?

Движение "Гражданска инициатива"

Партията Движение „Гражданска инициатива“ е регистрирана през 1989 г. от Любомир Собаджиев – български дисидент, участвал в Кръглата маса през 1990 г. Настоящият й лидер е Стефан Пеев.

За да разкаже за историята на ДГИ и нейния основател Любомир Собаджиев, OFFNews потърси Пламен Даракчиев – синдикален лидер от началото на 90-те и едно от лицата на протестите през последните месеци.

„Движение "Гражданска инициатива“ е партия-учредителка на СДС. Тогавашният й председател беше Любомир Собаджиев. Тя е в състава на СДС до 1995 г., когато СДС от коалиция стана партия.

Любомир Собаджиев е бивш политически затворник, който от рано е започнал своята борба за правата човека. През 1989 г. по негова идея се учредява комитет „273“ - по името на един член от тогавашния Наказателен кодекс, по който гражданите са съдени за антидържавна дейност. Основна цел на Комитета е била защитата на политическите затворници.

Собаджиев е участвал в консултациите преди създаването на СДС. Оказва се обаче, че той не може да участва в СДС, защото до членство са допускани само организации. 
„Тогава Любо, като ден-днешен го помня, отиде в Южния парк. Заби една табела „Движение "Гражданска инициатива“ и за един-два дни записа няколкостотин човека. Така се основа ДГИ“, разказва Даракчиев.

След смъртта на Собаджиев през 2002 г. ДГИ е оглавена от Тодор Гагалов – бивш секретар на профсъюза „Подкрепа“ преди 10 ноември. 

По думите на Пламен Даракчиев ДГИ е партия-реликва, която има чисто минало и не буди негативни асоциации у никого.

"Демократична гражданска инициатива"

В същото време „Демократична гражданска инициатива” на Стефан Пеев се определя като "продължител на идеите на онези български граждани, които в снежния 25 ноември 1989 г. се събраха в Южния парк на София за да заявят, че винаги са се чувствали свободни и независими хора, осъзнаващи, че реализацията им ще бъде възможна само при условие, че и останалите членове на обществото се чувстват такива; те изразиха своето убеждение, че за постигането на това условие е необходимо да бъдат организирани и да работят за установяването на демократичен социален ред“.

Даракчиев разказва, че е виждал Пеев на всеки протест в страната с плакат „Гражданска инициатива“ в ръка.

"Даже тогава с някои стари кадри се чудехме, дали хората няма да се разсърдят, че издига името на "Гражданска инициатива" така", каза Даракчиев.

OFFNews потърси за коментар председателят на ДГИ на Любомир Собаджиев - Тодор Гагалов. Той разказа, че Стефан Пеев се е опитвал да регистрира партията си още през 1995 г., когато СДС става партия, а не съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки