Казваме на Ливан имената на атентаторите от Бургас

Вероника Шербанова 10 февруари 2013 в 18:16 1598 0

Атентатът на летище Бургас. Снимка: БГНЕС
Атентатът на летище Бургас. Снимка: БГНЕС

До няколко дни България ще предаде на властите в Ливан подробен доклад от разследването на атентата в Бургас. В доклада ще бъдат посочени и имената на трима заподозрени за атентата.Това обяви българският посланик в Бейрут Пламен Цолов пред радио “Гласът на Ливан”.

Докладът ще бъде изпратен по дипломатически канали. На външния министър на Ливан Аднан Мансур беше обещано, че получи цялата полезна информация, която ще помогне да бъде разкрита истината, уточни Цолов.

България ще работи заедно с Ливан по случая заради договора за правно сътрудничество между двете страни, каза още Цолов. Въпреки това обаче ливанските власти не са задължени да предадат заподозрените, ако те се окажат на територията на държавата.

По думите на Пламен Цолов за разследването ще бъде поискана помощ от Израел, Австралия и Канада. Предстоящите стъпки са свързани с директни доказателства за извършителите на нападението, каза той, цитирайки главния секретар на МВР Калин Георгиев.

На 5 февруари вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че “Хизбула” стои за атентата в Бургас през юли миналата година. Цветанов заяви, че има трима съпричастни с атентата, като двама от тях са живели в Ливан от 2006 г. и са принадлежали към военното формирование на “Хизбула”. Финансирането на операцията е било проследено до Ливан, категоричен беше вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови