Световните медии за смъртта на патриарх Максим

06 ноември 2012 в 12:45 3092 8

6 месеца от смъртта на патриарх Максим Снимка: БГНЕС
6 месеца от смъртта на патриарх Максим Снимка: БГНЕС

Световните медии  отразяват нашироко новината за смъртта на патриарх Максим, който почина тази сутрин на 98 години. 

Франс прес отбелязва, че патриарх Максим повече от 40 години е бил начело на БПЦ. Изданието посочва, че той е най-дълго управлявалият патриарх сред останалите духовни водачи на православни църкви. "Избран още по времето на комунистическия режим (1971), беловласият архиерей оцеля при опитите да бъде свален след колапса на тоталитаризма", пише Франс прес, отбелязвайки, че в крайна сметка патриархът успява да запази единството на БПЦ, към която спадат 80% от 7,4-милионното население на България.

Руската държавна агенция ИТАР-ТАСС също отразява скръбната вест. Агенцията припомня, че Максим навърши 98 години на 29 октомври. На тази дата в храма "Свети Александър Невски" беше отслужена литургия и благодарствен молебен за неговото здраве. По това време той се намираше в болницата и само помоли да му донесат чудотворната икона на Богородица "Достойно есть", за да се помоли пред нея, преди да бъде отнесена в главната катедрала на страната, пише ИТАР-ТАСС.

Своите съболезнования изрази и Руската православна църква.  Там си спомнят за него като за мъдър човек, запазвал мирен дух в най-тежки жизнени обстоятелства.

Асошиейтед прес съобщава, че патриарх Максим е починал след продължително боледуване и престой в бившата правителствена болница. Според източниците, на които се позовава агенцията, все още не е ясно кой ще наследи покойния архиерей и кой ще оглави временно БПЦ до избора на нов патриарх.

Новината за смъртта на Максим вълнува и нашите православни съседи. Агенция Танюг отбелязва, че патриарх Максим не се е появявал често в публичното пространство, но се е смятал за влиятелна фигура, с консервативно разбиране.

"На него се преписват заслугите за укрепването на религията след падането на комунизма, възстановяването на десетки манастири и църкви в България", се казва още в съобщението.

Агенцията припомня, че БПЦ има над 1000 години история. "Тя е преживяла петвековното османско робство и комунистическия режим. Светият синод ще се събере, за да организира погребението на Патриарха и да посочи временно наследник на Максим до свикването на Великия народен събор до 4 месеца", завършва кореспонденцията на Ройтерс от София. 

Македонският "Утрински весник" също съобщава за смъртта на патриарха. Електронното издание на вестника пише, че Максим приживе не е посочил свой наследник, защото това е в противоречие с каноните на църквата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!