Нов патриарх през март

Последна промяна на 06 ноември 2012 в 09:57 1526 1

През март 2013 година ще стане известно името на новия български патриарх.

Това съобщи професорът богослов от Софийския университет Иван Желев  пред Дарик.

Проф. Желев обясни, че предстои състав от четирима старши митрополити да свика съвещание на Светия синод, на което да бъда избран заместник на починалия патриарх, който да поеме управлението на Българската православна църква до избора на нов патриарх.

„Тогава Синодът ще избере във възможно пълния си състав наместник председател на Светия синод, който да организира избора. По новия устав трябва в четиримесечен срок да бъде избран новия патриарх на България. Тъй като началото на поста другата година е в средата на март, вероятно в самото начало на март ще бъде направен този избор, а веднага с избора става и канонизация”, допълни професорът.

„Ще бъдат поканени представители на всички православни църкви, някои глави на църкви ще дойдат за този случай, защото това е една възможност още на място след самия избор да се запознаят с бъдещия си колега, поместник на православна църква”, уточни той. 

Проф. Иван Желев съобщи още, че кандидати за поста са всички, които отговарят на условията. „Някои могат да си направят отвод, поради здравословни или други причини. Един от митрополитите - Пловдивският митрополит Николай, няма възрастта, двама нямат стажа - отново митрополит Николай и Доростолският митрополит Амбросий в Силистра. Останалите са потенциални кандидати”, каза богословът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2012 в 09:34

ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:
1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде.
2) Гавриил Ловчански също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! !

3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.

Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност

1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски.

3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев.

4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС.

5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо.

6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.

7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.

8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов.

9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.

10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.

11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.