Кабинетът даде зелена светлина за купуването на изтребители

Юлиан Христов 19 декември 2012 в 13:06 1760 0

Аню Ангелов
Аню Ангелов

След два неуспешни опита, правителството днес даде мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговори за купуването на осем изтребители на Военновъздушните сили. 

Пред журналисти военният министър обясни, че с това решение започват преговори с министрите на отбраната на други държави, които разполагат и произвеждат подобни самолети. Това са държави като Германия, САЩ, Италия, Израел и Швеция. Военният министър трябва да отчете резултатите от преговорите до 1 март 2013 година. 

"Крайното решение обаче ще бъде взето от Народното събрание. Няма да се обявява конкурс, с оглед на това да се запази възможността да се купят машини втора ръка", каза още Ангелов.

Тази седмица в свое интервю за БНТ военният министър изключи някои от участниците в надпреварата за продажбата на самолети. Това със сигурност няма да са страните, които продават стари или нови изтребители без нужното оборудване. такива например били шведските "Грипен", които нямали необходимото въоръжение. От надпреварата най-вероятно ще отпаднат и изтребителите "Юрофайтър" на европейския международен концерн EADS, тъй като тяхната цена е много висока за бюджета ни. 

Това означава, че най-вероятните машини, които ще има армията ни, ще бъдат американски F-16 втора ръка, като отделената за това сума е 400 млн. долара. 

Днес обаче военният министър заяви, че за момента няма определена конкретна сума, както и не е коментирано дали машините ще са нови или втора употреба. 

Сделката за изтребителите със сигурност ще бъде платена от следващото правителство, тъй като в бюджета за следващата година средства за това не са предвидени. "Няма значение кое правителство ще вземе решението, важно е то да е информирано на базата на много подробен анализ. Възможно е и това правителство, и следващите да бъдат ангажирани с този проект, но основата на всичко е крайната необходимост да се реши този проблем, който се решава от 2001 година", коментира военният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !