България и Румъния със споразумение за въздушно преследване

Елица Мартинова 04 септември 2012 в 06:50 1440 0

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

Във вторник ще бъде подписано официално „Техническо споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно презгранични операции по Аir Policing”.

По случая на еднодневно посещение в страната пристигат министърът на отбраната на Румъния Корнелиу Добрицою и началникът на Военновъздушните сили Фаника Кърну.

Кърну ще се срещне с командира на Военновъздушните сили в България Константин Попов. Двамата ще подпишат официално споразумението за Air Policing, което бе договорено още през 2011 г.

Air Policing е мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство, която е част от интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Тя предвижда толеранс към изтребителите между двете страни, ако по време на акция пилотите нарушат въздушните граници на съседната държава.

Според регламента на Air Policing ако на своя територия самолетите на България преследват обект-нарушител и той навлезе в границите на Румъния, те имат право да го последват. Българските изтребители могат да продължат акцията, докато дежурните румънски самолети не прихванат нарушителя. На този етап българските изтребители трябва да се завърнат в страната си.

В рамките на посещението си румънският министър на отбраната ще се срещне с българския си колега Аню Ангелов. Двамата ще обсъдят въпроси, свързани с регионалната сигурност, двустранното военно сътрудничество, както и теми от дневния ред на НАТО и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови