Исканията на протеста: Предложенията на комитетите от 35 града

Последна промяна на 05 март 2013 в 18:41 2051 13

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

Представители на инициативните комитети на 35 града, обобщили исканията си на среща в Сливен на 23 февруари, подкрепени от граждански организации, коалиции и инициативи изпратиха писмо с предложенията си до Народното събрание, президента Росен Плевнелиев, Министерския съвет и омбудсмана във връзка с продължаващите протести. Публикуваме писмото в рамките на дискусията на OFFNews "Какво иска протестът?".

На редакционната ни поща [email protected] всеки може да изпрати предложенията си.

 

Поради извънредната ситуация, в която се намираме и поради това, че не може да се очаква гражданите да поемат отговорността за начините и методите, по които да се излезе от кризисната ситуация, нито да осъществят тези мерки, ние предлагаме на Вашето внимание следните

ПРОГРАМНИ ИСКАНИЯ :

1. Да не се разпуска парламентът до изпълнението само на долуизброените промени.

2. Пропорционална избирателна система с преференции без ограничения.

3. Намаляване на прага от 4% на 3%.

4. Отзоваване на депутати чрез механизма на местен референдум или изборната система.

5. Необходимият брой подписи за регистрация за изборите да е 500 (петстотин) подписа.

6. Сваляне на финансовия депозит за явяване на изборите на 1000 лв.

7. Предварителна (активна) регистрация за участие в изборите.

8. Гарантиране на равнопоставен, безплатен, свободен достъп до обществените медии по време на предизборната кампания, както и задължителен надпис ПЛАТЕНО в платените медийни изяви. В медиите да бъде забранена политическата реклама, допускат се само дебати по предварително обявени теми при равнопоставено участие, без каквито и да е преференции, било то по време или представителство за когото и да било.

9. Гражданска квота в СИК, РИК, ОИК и ЦИК с възможност за пълен контрол на процеса на изборите.

10. Сметната палата в разумен срок да огласи публично, чрез обществените медии финансовата отчетност на всички участници в изборния процес и да се произнесе по евентуалните им нарушения.

11. Забрана за премахване от НС на вече наложени мораториуми или забрани.

ИСКАНИЯ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА, ПРАВИТЕЛСТВОТО В ОСТАВКА и ОМБУДСМАНА:

1. Мораториум върху всички разпоредителни действия на сегашното правителство освен тези, които осигуряват необходимостта от нормално функциониране на държавата.

2. Незабавно прекратяване на всички, дори започнали, процедури по приватизационни сделки. Да не се допуска излизане в несъстоятелност на БДЖ.

3. Незабавно преразглеждане на разрешенията за проучване и дадените концесии за добив на цветни и благородни метали, както и издадените разрешения за проучване и добив на нефт и газ, с извършване на пълен анализ от гледна точка на технология, безопасност и обществена полза. Незабавно спиране на разрешения за проучване и концесии, които не са започнали до преразглеждането им.

4. Отмяна на решението на Висшия екологичен експертен съвет относно Пирин и мораториум върху каквито и да е продажби или строителство, касаещи териториите, които обхваща Законът за Черноморското крайбрежие.

5. Публичност на всички концесионни, приватизационни и всякакви други договори и работни програми, които касаят всички дружества и фирми, с държавно и общинско участие и осигуряване на непрекъснат, компетентен и пълен държавен контрол с гражданско участие.

6. Държавата да осигури механизъм за защита имуществото и интересите на потребителите, обект на претенции от страна на монополистите в случаите, когато тези претенции се основават на ценова политика, която е била призната за незаконна.

7. Омбудсманът да поеме ангажимент да се направи цялостен преглед на отношенията - от една страна на потребителите, и от друга страна - на монополите и доставчиците на финансови услуги, които разполагат със законодателни и процедурни привилегии, с оглед постигане на равнопоставеност.

8. Президентът да стане гарант за изработването и широкото обсъждане, включващо гражданите, на цялостен пакет за реформи в политическата и икономическата система на страната и да го защитава пред следващия парламент.

9. Президентът да поеме ангажимента за осъществяването на честни избори и да стане гарант за реалната възможност за граждански контрол върху целия процес на подготовка и провеждане на изборите.

10. Президентът да стане гарант, че следващото НС ще направи необходимите промени в Конституцията, в чл. 12, и в Избирателния кодекс, даващи възможност за участие на граждански организации в изборния процес като субекти.

Всички ние участваме в протестите срещу всички монополи, корупцията и срастването на властта с престъпността. Заявяваме решимостта си да продължим да отстояваме исканията си, докато те не бъдат изпълнени, чрез всички законово разрешени мерки, както и да пристъпим към гражданско неподчинение, ако се наложи.

 

От инициативните комитети на 35 града, провели среща в Сливен на 23.02.2013, представени от Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров

Подкрепено от следните граждански организации, коалиции и инициативи:

  • Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ в България по метода “хидравлично разбиване” (Мариана Христова)
  • Коалиция “За да остане природа в България” (Тома Белев)
  • Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт (Веселин Кирев)
  • Гражданско сдружение за защита на науката (Виктор Атанасов)
  • Национална мрежа на родителите (Явор Ганчев)
  • България свободна от ГМО (Илия Цонев)
  • Студентска инициатива срещу орязването на държавното финансиране за държавните висши училища (Ивайло Динев)
  • Коалиция за климата – България (Георги Стефанов)
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!