Исканията на протеста: Предложенията на комитетите от 35 града

Последна промяна на 05 март 2013 в 18:41 1720 13

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

Представители на инициативните комитети на 35 града, обобщили исканията си на среща в Сливен на 23 февруари, подкрепени от граждански организации, коалиции и инициативи изпратиха писмо с предложенията си до Народното събрание, президента Росен Плевнелиев, Министерския съвет и омбудсмана във връзка с продължаващите протести. Публикуваме писмото в рамките на дискусията на OFFNews "Какво иска протестът?".

На редакционната ни поща offnews@offnews.bg всеки може да изпрати предложенията си.

 

Поради извънредната ситуация, в която се намираме и поради това, че не може да се очаква гражданите да поемат отговорността за начините и методите, по които да се излезе от кризисната ситуация, нито да осъществят тези мерки, ние предлагаме на Вашето внимание следните

ПРОГРАМНИ ИСКАНИЯ :

1. Да не се разпуска парламентът до изпълнението само на долуизброените промени.

2. Пропорционална избирателна система с преференции без ограничения.

3. Намаляване на прага от 4% на 3%.

4. Отзоваване на депутати чрез механизма на местен референдум или изборната система.

5. Необходимият брой подписи за регистрация за изборите да е 500 (петстотин) подписа.

6. Сваляне на финансовия депозит за явяване на изборите на 1000 лв.

7. Предварителна (активна) регистрация за участие в изборите.

8. Гарантиране на равнопоставен, безплатен, свободен достъп до обществените медии по време на предизборната кампания, както и задължителен надпис ПЛАТЕНО в платените медийни изяви. В медиите да бъде забранена политическата реклама, допускат се само дебати по предварително обявени теми при равнопоставено участие, без каквито и да е преференции, било то по време или представителство за когото и да било.

9. Гражданска квота в СИК, РИК, ОИК и ЦИК с възможност за пълен контрол на процеса на изборите.

10. Сметната палата в разумен срок да огласи публично, чрез обществените медии финансовата отчетност на всички участници в изборния процес и да се произнесе по евентуалните им нарушения.

11. Забрана за премахване от НС на вече наложени мораториуми или забрани.

ИСКАНИЯ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА, ПРАВИТЕЛСТВОТО В ОСТАВКА и ОМБУДСМАНА:

1. Мораториум върху всички разпоредителни действия на сегашното правителство освен тези, които осигуряват необходимостта от нормално функциониране на държавата.

2. Незабавно прекратяване на всички, дори започнали, процедури по приватизационни сделки. Да не се допуска излизане в несъстоятелност на БДЖ.

3. Незабавно преразглеждане на разрешенията за проучване и дадените концесии за добив на цветни и благородни метали, както и издадените разрешения за проучване и добив на нефт и газ, с извършване на пълен анализ от гледна точка на технология, безопасност и обществена полза. Незабавно спиране на разрешения за проучване и концесии, които не са започнали до преразглеждането им.

4. Отмяна на решението на Висшия екологичен експертен съвет относно Пирин и мораториум върху каквито и да е продажби или строителство, касаещи териториите, които обхваща Законът за Черноморското крайбрежие.

5. Публичност на всички концесионни, приватизационни и всякакви други договори и работни програми, които касаят всички дружества и фирми, с държавно и общинско участие и осигуряване на непрекъснат, компетентен и пълен държавен контрол с гражданско участие.

6. Държавата да осигури механизъм за защита имуществото и интересите на потребителите, обект на претенции от страна на монополистите в случаите, когато тези претенции се основават на ценова политика, която е била призната за незаконна.

7. Омбудсманът да поеме ангажимент да се направи цялостен преглед на отношенията - от една страна на потребителите, и от друга страна - на монополите и доставчиците на финансови услуги, които разполагат със законодателни и процедурни привилегии, с оглед постигане на равнопоставеност.

8. Президентът да стане гарант за изработването и широкото обсъждане, включващо гражданите, на цялостен пакет за реформи в политическата и икономическата система на страната и да го защитава пред следващия парламент.

9. Президентът да поеме ангажимента за осъществяването на честни избори и да стане гарант за реалната възможност за граждански контрол върху целия процес на подготовка и провеждане на изборите.

10. Президентът да стане гарант, че следващото НС ще направи необходимите промени в Конституцията, в чл. 12, и в Избирателния кодекс, даващи възможност за участие на граждански организации в изборния процес като субекти.

Всички ние участваме в протестите срещу всички монополи, корупцията и срастването на властта с престъпността. Заявяваме решимостта си да продължим да отстояваме исканията си, докато те не бъдат изпълнени, чрез всички законово разрешени мерки, както и да пристъпим към гражданско неподчинение, ако се наложи.

 

От инициативните комитети на 35 града, провели среща в Сливен на 23.02.2013, представени от Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров

Подкрепено от следните граждански организации, коалиции и инициативи:

  • Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ в България по метода “хидравлично разбиване” (Мариана Христова)
  • Коалиция “За да остане природа в България” (Тома Белев)
  • Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт (Веселин Кирев)
  • Гражданско сдружение за защита на науката (Виктор Атанасов)
  • Национална мрежа на родителите (Явор Ганчев)
  • България свободна от ГМО (Илия Цонев)
  • Студентска инициатива срещу орязването на държавното финансиране за държавните висши училища (Ивайло Динев)
  • Коалиция за климата – България (Георги Стефанов)
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2013 в 20:27

Ясни, цялата дандания е за да могат Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров да могат да участват в избори. И с популистки искания да се състезават с Волен Сидеров и Яне Янев да минат 3 процента и да влезат в парламента

10.03 2013 в 12:53

...
Първо научете българския език и правописа му, после искайте това и онова!


<em>Коментарът беше коригиран заради обидно съдържание.</em>

09.03 2013 в 16:42

Точно го каза Гочко. Ето например и клошарите ако се съберат и поискат на всеки койнтенер да се слага стълбичка отвън и отвътре контейнера - де ще му излезе края. Виж се посъветвай с анализатора как да се излезе от тая ситуация.

09.03 2013 в 02:31

Защо никои не иска да се арестуват продажниците,заробили ни и продали ни икономиката за жълти стотинки на крадливи и гадни монополи ??? Защо никои не казванищо за арестуването на всички продажни и подкупни прокорори,съдии и полицай ??? Защо никои нищо не казва кой ще осъди после тези крадци ????? Всички умници тук сте платени,никои от Вас обаче не си дава сметка че вие предатели имате роднини и ако на вас ви плащат,вашите фамилии също биват ограбвани от 68 години насам !!! Моментално задържане и съдене пред народен съд всички участвали в управлението на страната ни от 23 години насам и незабавно обявяване на външния ни дълг за "омразен" !!! Незабавно конфискуване на цялото имущество на всички членове на партии до един,които имат повече пари от тези които са взимали като заплата в парламента и т.н и т.н Какво се правите на луди и ми пишете простотии тук,чак и сте съгласни с глупостите написани в исканията на хора подставени пак от тези които до сега ни крадоха !!! Срам нямате,дано да продадат всичко на външните крадци и Вие всичките да останете на улицата и да нямате пари да си пращате децата и внуците си на училище.Да събирате от кофите храна и да се храните до края на живота си от контейнерите,чак тогава ще ви доиде на акъла какво съм ви написал,продажни тъпанари мръсни,долни родоотстъпници !!!

ВСИЧКИ ВИЕ БЕЗРОДНИ ПРОДАЖНИЦИ,КОИТО СЪС ЗЪБИ И НОКТИ ЗАЩИТАВАТЕ КРАДЦИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ,ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ СТЕ ТРИ ПЪТИ ПО ДОЛНИ ОТ ТЯХ !!! дАНО КАТО УМРЕТЕ,ДА НЯМАТЕ ГРОБОВЕ И ДА НЯМА КОИ ДА ВИ ЗАТВОРИ ОЧИТА,КАКТО И ДА ВИ ОПЛАКВА!!! ЕДНО ЦВЕТЕ ДА НЯМА КОИ ДА ВИ ПОСТАВИ НА ГРОБОВАТА,ДОЛНИ ТВАРИ ПРОДАЖНИ .ТЕЗИ КОИТО СА СЪС НАРОДА И ХОРАТА,ДА НЕ СЕ ЧУВСТВАТ ЗАСЕГНАТИ ОТ НАПИСАНОТО !!!!!

08.03 2013 в 16:21

Абе няма лошо че искат.Има и разумни неща.Ама кой ги упълнамощи да говорят от името на всички в БГ.Това значи ли че ако се съберем 1000 човека от протестите можем да искаме алкохола да стане безплатен примерно.

08.03 2013 в 10:31

по т. 9 от първия списък - гражданско присъствие в СИК има и повечето е такова, защото:
1. Повече от членовете на СИК са хора отишли не да защитават интересите на партията от чието име са там, а за да изкарат някой лев.
2. Винаги има наблюдатели и особено застъпници и представители на БСП , които са повече от членовете на комисията, и през целия изборен ден.
3. Грешката на БСП е че членовете им са леко поостарели и недовиждат и недочуват, на Атака и ДПС е , че хората им са недообразовани, да не кажа, че е имало случаи неграмотни.
4. При предаване на протоколите в РИК, няма как да се въведат данни , различни от това, което се диктува и пише в протокола - присъстват председател и секретар.
5. Да престанат политиците да казват, че няма честни избори - те никога не са работили в секция и нямат на представа какво е.
6. Полицията по никакъв начин не се меси в работата на комисийте, а само търчат след тях вечер

07.03 2013 в 17:03

явно на вас ви е било доста охолно около врата и не знаете че доста хора се чудят откъде да вземат пари за насъщния

07.03 2013 в 15:49

Напълно съм съгласна с втория списък от искания, но за първия не разбирам каква е целта- България да се напълни още пове4е с партиѝ, които и в момента са много и вси4ки са изли6ни. За да се гарантират по реални избори просто триябва да се въведе задължително гласуване, да се наложи солидна глоба за негласуване и по този на4ин даже и да се купуват цигански и турски гласове те няма да са фактор . А и не разбирам ,нали говорихме само за контрол, а сега искате да улисните регистрирането на партии. Защо???????????????

06.03 2013 в 05:11

Иначе - браво, исканията вече почват да добиват форма, ха сега да кажат пак нещо платените журналисти за лумпените и че народът не знае какво иска, а?! Малко му трябваше да се окопити, и да разкара самозваните "водачи"! И по-добре ще става!!!

06.03 2013 в 05:09

Барем си сменяй ника, че само се излагаш! А - и забрави, че ще връщат софийското жителство и ще върнат ония хулигани, емигрантите, в родината - да чукат камъни по кариерите, а по-вироглавите - в Белене!
Да живее бозата от шест!!!
Обама - враг номер едно на Тутраканската селищна система!!!