Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И сините отказаха на Борисов

OFFNews 09 август 2013 в 08:26 5344 64

Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС
Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС

ДСБ и СДС нямат намерение да се обединяват с ГЕРБ на следващите избори.

Това заявиха лидерите на двете партии Радан Кънев и Божидар Лукарски пред БНТ. Коментарите и на двамата бяха направени в отговор на предложението, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи чрез медиите вчера – той призова Реформаторския блок да обедини сили с партията му, за да свали кабинета „Орешарски“. Към предложението си Борисов добави и покана за общо управление след това.

Партията на Меглена Кунева още вчера на офертата на експремиера като отказа я отхвърли.

Лидерът на ДСБ, която е част от Реформаторския блок, каза че приема това предложение със съжаление, защото то не е в тон с исканията на протеста и избирателите на ГЕРБ. Според него българските граждани отдавна мислят за това как да се сглоби ново мнозинство в парламента. „Доста бакалска е нагласата на Борисов“, коментира Радан Кънев.

Според него въпросът, който стои на дневен ред, е как да се излъчи ново управление, което да не си позволява назначения, като това на Делян Пеевски или да използва медиите му, за да се рекламира, както е било при правителството на ГЕРБ. 

Според Кънев изказването на Борисов ясно показва, че той вече не разполага с необходимата мощ, за да спечели самостоятелно избор.

„Всички искат от нас огромна промяна в българската политика, а не проста промяна на мнозинството. В миналия парламент имаше мнозинство ГЕРБ-“Атака“, сега е БСП, ДПС и „Атака“ – и в двата случая се оказа, че има мафиотски структури, които контролират икономиката на страната, които правят хората безработни, съсипват здравеопазването, образованието...“, каза още лидерът на тъмносините.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски смята, че СДС, въпреки че все още не е част от Реформаторския блок, няма намерение да предприема общи действия с ГЕРБ на избори. Той заяви, че вярва в един бъдещ реформаторски блок, но „доколко ГЕРБ е част от такъв блок, това е друг въпрос.“ Лукарски поясни, че поканата на Бойко Борисов не е направена персонално към СДС. „Ние си имаме собствена позиция, и тя е за оставка на правителството и не е свързана с покани от страна на ГЕРБ. Ние общи действия с тях не бихме могли да имаме поради много различия“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews