Борисов зове Реформаторския блок за общ щурм срещу БСП и ДПС

Последна промяна на 08 август 2013 в 13:42 1832 77

Бойко Борисов. Снимка: Сергей Антонов
Бойко Борисов. Снимка: Сергей Антонов

Експремиерът Бойко Борисов призова Реформаторския блок да обедини сили с ГЕРБ, за да свали кабинета „Орешарски“, предаде БНР. Към предложението си Борисов добави и покана за общо управление след това.

Лидерът на бившите управляващи припомни тезата си, че през годините в „биел БСП и ДПС заедно“. Борисов все пак призна, че „сега мощността на ГЕРБ не е толкова голяма“.

По тази причина той призова за подкрепа Реформатроския блок и изрази надежда, че двете формации могат да се обединят в името на дясната идея.

„Център-дясното е много по-голямо от лявото. Въпросът е да накараме всички хора в тази област център-дясно да гласуват за своите си политически партии. ГЕРБ, ДСБ, СДС, партията на госпожа Кунева и кой ли още не. Тогава всички ще сме много по-силни. Това е алтернативата, това е вариантът“, посочи Борисов.

Призивът на експремиера идва въпреки многократните изказвания на лидерите в Реформаторския блок, които са категорични, че сътрудничество с ГЕРБ ще е в разрез с принципите им. Още в началото на преговорите между петте партии участниците в разговорите бяха единодушни, че бившите управляващи нямат място в новата формация.

Тогава от ГЕРБ изразиха критичност към Реформаторския блок. В началото на юли Борисов дори заяви, че новият десен проект се финансира Цветан Василев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2013 в 02:03

Реформаторския блок най вероятно ще държи в един нов парламент около 35% от депутатските места. ГЕРБ ще имат няколко депутата по малко да кажем 30. БСП с твърдия си електорат ще надмине 20% и ДПС традиционно си имат 12-13% Под въпрос е влизането на НФСБ, за които съм повече от 100% сигурен че биха подкрепили краткосрочно правителство което работи по точно определени приоритети.

Следващото правителство няма да мине без подкрепа от ГЕРБ, затова е изключително важно да се направят ясни и краткосрочни приоритети, след което да се отиде на нови избори.
В противен случай новия реформаторски блок много бързо ще се дискредитира и разпадне.

Изолация на БСП и ДПС от власт, докато се изчистят олигархичните кръгове е крайно наложителна. Аз лично не виждам политически субект който може да го направи самостоятелно.

08.08 2013 в 17:43

С удоволствие за този реформаторски блок сигурно ще гласуват 3-4 %. И после?

08.08 2013 в 17:37

Хайде не прекалявайте с греховете на ГЕРБ. А греховете на другите партии?

08.08 2013 в 17:13

Къде бяха "великите" демократи Иван Костов, Мартин Димитров, Меглена Кунева и т.н. когато свободата на избора беше потъпкана с цацарска диктатура? Не трябваше ли да направят изявления, не трябваше ли да призоват съмишлениците си за бойкот на опорочените избори? Точно обратно - двама самозвани генерали, гравитиращи около Костов: единия с жълто на устата(Димо Гяуров), а другия старо ДС-ченге(Богомил Бонев) се присъединиха към болшевишкото ликуване на отявленото ДС-ченге Бригадир Аспарухов от това, че БСП в съюз с ДПС неутрализират ГЕРБ в парламента.

08.08 2013 в 17:02

Ха, ГЕРБ били унищожили дясното!... Че вие си бяхте файтон- партия още преди създаването на ГЕРБ. На Костов му трябваше точно такава малка сектантска партия, която да стои в средата на измисленото дясно, за да обърква вота на демократичния избирател, но никога да не се противопоставя истински на БСП. ГЕРБ се създаде, защото на западните фондации за развитие на демокрацията - по-специално германските Аденауер и Зайдел, им беше втръснало да наливат безплодно пари в ДСБ. Още със създаването на ГЕРБ тези фондации пренасочиха финансовата си помощ от ДСБ към новата партия на Б. Борисов. Костов тогава от яд газ пик@... А ГЕРБ се утвърди като партия, която може да взема властта от бившите комунисти. Да, но всяка власт развращава - и ГЕРБ не беше пощадена от този феномен. Но подчертавам - в сравнение с останалите правителства от 10ти ноември насам, правителството на ГЕРБ направи най-много за България. Ето защо избирателите отново гласуваха най-много за ГЕРБ. Въпреки тоновете помия, които ДС-партиите хвърлиха върху ГЕРБ, въпреки откровените заплахи на Прокуратурата за репресии над лидери на ГЕРБ, въпреки организираните от Позитано мутри за силово и криминално въздействие, избирателите отново гласуваха най-много за ГЕРБ. За първи път от 10ти ноември насам партия, която е имала правителствен мандат, на последвалите избори отново спечели най-много гласове. И щеше да спечели още, ако Прокуратурата не беше изиграла мръсна роля в избирателния процес. Какво стана с подслушването? Нито един факт до момента, нито едно доказателство. Какво стана с бюлетините? Остана само едно - една част от избирателите се отвратиха - почти 50% от тях не гласуваха. На фона на остротато противопоставяне такъв процент "гъбари" е чудовищно голям. Обясняват го само жестоките предизборните манипулации, стигнали до крайността на един прикрит болшевишки преврат, който подмени изборите. Случи се най-страшното: СВОБОДАТА НА ИЗБОРА БЕШЕ ПОТЪПКАНА. И нямаше дори една силна институция, която да я защити. Напротив - една силова институция, Прокуратурата, я потъпка, сеейки заплахи за репресия само над едната страна в острия политически сблъсък - заплахи за репресия над лидерите на ГЕРБ. Може ли в условия на насаждан страх да се говори за свободни избори? Съвсем съзнателно и въпреки това, че свободата на избор е конституционно установена, Прокуратурата я потъпка - съвсем съзнателно прокурорски заплахи бяха отправени дори към служебния премиер. Рано или късно действащите лица от този скрит преврат ще трябва да си понесат отговорността. Ако им се размине, това може да се случи пак. Дори в по-жестока степен.

08.08 2013 в 16:44

Нещо много ти куцат анализите, нищо че си се кръстил "Анализатор"?!? Та нали точно Костов ги беше наврял на "кучето в гъза" с извинение и БСП и ДПС и затова вече 12 години му ядете костите и за всичко ви е крив... А тези, заради които беше обявен за корумпиран (Бисеров, Цонев, Бонев и пр...) вече са "изживели катарзиса" и са кой председател на бюджетна комисия, кой зам.председател на Народно събрание?!? Ама защото са от ченгесарската клика ДПС - вече не са лоши... Само Костов си остава лош завинаги

08.08 2013 в 16:39

харизма?? не бъркайте безочлив популизъм с харизма. досега не съм успял да изгледам едно видео с мутрата без да ме хване безумен срам. за негова сметка.

08.08 2013 в 16:37

Великите „реформатори“, които си направиха партия събрана от кол и въже сега ще приберат и ГЕРБ. Има, няма това ще стане. Една пасмина от хорица, които се опитват да се докопат до сладкия мед на властта. Ей, тъп народ сме ние, ако им дадем дори и 1% на тези.