"Грийнпийс": Дрехите на Zara са токсични

22 ноември 2012 в 11:22 10063 1

Токсичните дрехи. Снимка sxc.hu
Токсичните дрехи. Снимка sxc.hu

Международната екологична организация "Грийнпийс" е установила наличието на токсични нишки в дрехите на една от водещите модни марки - "Зара" (Zara).

През април 2012 г. в различни лаборатории са изследвани 141 маркови артикула - джинси, костюми, рокли, бельо, произвеждани от 20 модни къщи в 27 държави, сред които “Армани”, “Бенетон”, “Келвин Клайн” и "Зара".

В прессъобщение "Грийнпийс" заявява, че "единствено в дрехи на компанията „Зара” са открити субстанции, които могат и да доведат до хормонален дисбаланс и да причинят рак".

Част от откритите химикали съдържат високи нива на токсични фталати (в 4 от дрехите), както и причиняващи рак амини заради употребата на азо багрила (в 2 от дрехите).

"Грийнпийс" алармира, че каквато и да е употреба на нонилфенолетоксилати (НФП), субстанции, които се използват при производството на миещи препарати, фталати или азо багрила е непримлиева, тъй като те са същностно опасни за живота на потребителите.

Всички марки, чиито артикули са тествани в това изследване, имат поне един продукт, който съдържа уловими нива ЕНФ. Такива нива има и в поне един от артикулите в 13 от 18 държави, в които са произведени, както и в 25 от 27 страни, в които се продават тези продукти.

"Грийнпийс" отбелязва, че заболявания не се появяват от носене на само една дреха, но при продължително обличане в организма на човека могат да се отключат най-различни болести. 

"Грийнпийс" сигнализира също, че в 25 от страните на етикетите не е било отбелязана страната производител.

"Според етикетите, продуктите са били произведени поне в 18 държави, но въпреки това не се знаеше мястото на производство на 25 артикула. Важно е да се знае страната, в която са произведени дрехите, защото така може да се установи веригата на доставяне на токсично замърсяване", съобщава в доклада си екоорганизацията.

OFFNews се свърза с представител на "Зара" за България, но офиса съобщиха, че нямат информация за изследването. Увериха ни обаче, че всички дрехи, които се разпространяват на българския пазар, минават през засилен контрол, затова нямало опасност от наличието на дрехи с токсични нишки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови