Голяма тайна е колко получава чиновникът над заплатата си

Александра Маркарян 06 юни 2013 в 15:05 9878 9

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Колко получават чиновниците над официалните си заплати се оказа една от най-добре пазените тайни в държавата.

По Закона за достъп до обществена информация OFFNews поиска списък на всички лица, получавали възнаграждение по граждански договори чрез счетоводствата на три министерства - на труда и социалната политика, на образованието и на здравеопазването, в периода 1 юли 2009 г. - 11 април 2013 г.

Избрахме трите министерства не случайно. Искахме да проверим неофициална информация за служители, получаващи хиляди левове над официалната си заплата всеки месец по граждански договори. В някои от тези случаи става въпрос за суми, надхвърлящи 20 000 лева месечно. В други става дума за лица, свързани с високопоставени политици. Парите идват както от бюджета, така и по европейски програми.

За нито един от тези служителите обаче не получихме данни.

Коректно и в срок ни отговори само едно от трите министерства - на труда и социалната политика. Сериозните усилия на служители в МТСП да осигурят прозрачност чрез достъп до информацията срещнаха положителен отклик само у 15 от 477-те души, получавали възнаграждение от министерството през цитирания период. Само те декларираха полученото над заплатата.

Някои от тези служители са получили веднъж-два пъти допълнителни суми в рамките на целия период - например еднократно 20 лева за лекция, 300 лева за изготвяне на наръчник, 700 лева за изготвяне на стратегически документи, 1090 лева за изготвяне на наръчник. Други са получавали по-често, но малки суми за участия в комисии при провеждането на обществени поръчки - между 30 и 200 лева за участие (максималната обща сума за един човек е 1140 лева, получена за седем месеца).

Трети са получавали всеки месец в продължение на 3-4 години или на всичките 5 години допълнително по 300-400 лева над заплатата си - за юридически услуги или работа в изнесено деловодно гише на МТСП, а четвърти - до 600 лева месечно, но за по-кратък срок - половин до една година.

Отговорът на останалите 462-ма служители, част от които по наша информация са вземали и продължават да вземат главозамайващи суми чрез МТСП всеки месец, беше мълчалив отказ.

"Отказът им не е в разрез със закона. Получаването на такава информация изисква съгласието на конкретното лице, за което се отнася, защото пред съда това са лични данни. Те не могат да бъдат предоставени без изричното му съгласие", обясниха от Програма "Достъп до информация", потърсени от OFFNews за консултация.

Другите две министерства - на здравеопазването и на образованието, направиха всичко възможно да скрият допълнителните договори на чиновниците си.

От МЗ първо отговориха, че удължават срока за отговор, защото информацията засяга трети лица, които трябва да дадат съгласие за предоставянето й, а след това - че "описанието на исканата информация е формулирано много общо". Впрочем, съдържанието на писмото ни до МЗ бе абсолютно същото като изпратеното до МТСП, от което получихме отговор.

От образователното министерство също поискаха удължаване на срока. Днес, 6 юни, все още нямаме отговор от тях. Заявленията и до трите министерства бяха подадени на 18 април. Срокът за отговор, по Закона за достъп до обществена информация, е 14-дневен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews