ГЕРБ изхарчили 30 млн. за лентички, чешмички и екскурзии

Последна промяна на 08 май 2013 в 15:12 1444 4

Секретарят на
Секретарят на "Движение БГ" Калин Томов, Снимка: БГНЕС

„Кабинетът „Борисов“ е изхарчил 30 млн. лева за рязане на ленти, откриване на чешмички и за мотокрос-екскурзии“, твърдят от „Движение България на гражданите“.

„Това е скандално! В командировъчните открихме драстични нарушения и данни за безстопанственост, конфликт на интереси, източване на държавни дружества и федерации“, заяви водачът на партията в Пловдив Калин Томов по време на пресконференция в сряда, озаглавена „За какво е харчил парите ни Борисов“.

Заедно с колега си Димитър Танев, който води листите в Пловдив-област, Калин Томов представи данни за командировките на кабинета и министерствата по време на управлението на Бойко Борисов. Числата са предоставени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Според Димитър Танев в последните две години разходите за командировки са се повишили близо три пъти – от малко над 300 000 лв. през 2010 г. в края на мандата на кабинета „Борисов“ сумата е достигнала над 960 000 лв.

По думите му подгласник на МВнР, които държат челно място по командировки, е МВР, където за пътувания през 2012 г. са похарчени над 4 млн. лева.

„Сред лицата, които не са слизали от самолетите, са съветникът на Борисов - Ангел Чолаков със 64 командировки за общо 220 дни, бившият зам.-министър  на околната среда и водач на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева с общо 135 дни командировка при 49 задгранични пътувания, част от които изобщо не фигурират в плана за командировки на МОСВ, както и зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов, който вместо да наблюдава работата на изнесената в Пловдив администрации, е прекарал почти 80 дни от годината в чужбина”, констатира Танев.

Според Калин Томов едно от най-притеснителни неща в справката по ЗДОИ е фактът, че част от пътуванията на бившия кабинет са били финансирани от частни фирми.

„Министър Лиляна Павлова е подписала командировъчна заповед на съветника в политическия кабинет Татяна Пройчева за Косово, като пътните разходи са за сметка на “Главболгарстрой” АД. Когато частна фирма плаща командировки в чужбина на политическия кабинет на министерство, в което изпълнява обществени поръчки, това е конфликт на интереси. Нищо чудно, че спечелиха толкова поръчки в МРРБ”, каза Томов и призова Лиляна Павлова и Бойко Борисов публично да обяснят връзките си със строителната фирма.

„Фрапираща е заповедта за командироване на Румен Миланов като съветник по сигурността на Борисов, в Денвър, щата Колорадо, САЩ. В нея пише, че той ще участва в церемония по награждаване на полигони за 
мотокрос и супермото. За същото празненство е командирован и зам.-министъра на спорта Иван Ценов, за сума от над 4 000 лева. Друг забележителен случай е командироването на министъра на спорта Нейков и екип за откриване на чешмичка в Хайд Парк в Лондон. В случая само рязането на лентичката на чешмата в Лондон излиза 7416 лева на българския данъкоплатец”, продължи с примерите Калин Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2013 в 20:42

Важни са тези разходи, просто защото са пари от нашите данъци, отишли за безсмислени екскурзии и церемонии. Разходи на наш гръб, без никакъв ефект за нас, а само ПР акции за ГЕРБ , предназначени за тези, които им вярват.

08.05 2013 в 16:50

Не са важни разходите за командировки, стига с тях да има някаква полза. Но за съжаление след управлението на ГЕРБ последва срината икономика, стотици хиляди нови безработни, хора палещи се от отчаяние. Явно ГЕРБ са некадърници и даже да искат, просто си не могат. БСП няколко пъти се проваля оставайки корупционни практики. Единствената алтернатива за бързо излизане от кризата остава ДБГ.

08.05 2013 в 16:31

Срамно е случващото се в момента.Излязоха хиляди злоупотреби и още няма нито един от престъпниците в затвора.Ще гласувам за Движение България на гражданите за да се борят да има справедливост и всеки да си получи заслуженото.

08.05 2013 в 15:44

Това е! Гарантирано от ГЕРБ! Майко, България, пази ни от тези пиявици!