ГЕРБ избира между петима нов шеф на НЗОК

Нели Чолашка 20 март 2012 в 18:14 1443 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Пет имена за шеф на здравната каса обсъжда групата на ГЕРБ, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на партията Димитър Главчев. Той не каза имената. По думите му сред тях има депутати и експерти. Името на новия управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще стане ясно днес вечерта или утре, уточни Главчев. Номинираната за здравен министър Десислава Атанасова (до скоро председател на парламентарната здравна комисия), е предложила начело на касата да застане зам.-председателката на комисията Даниела Дариткова. В парламентарната група на управляващата партия обаче не са много съгласни с тази номинация. Преди да се завърти името на Дариткова, за нов управител на касата беше спрягана Калина Пенчева, дясната ръка на Нешева. Тя е шеф на отдел "Лекарствена политика" в НЗОК. Преди здравната каса е била в бизнеса с лекарства. Работила е във фармацевтичната компания „Алфарма“, сочи справка в Търговския регистър. Тя излиза от управлението на компанията, след като влиза в касата през есента на 2010 г.

НЗОК ще плаща от тази година за медикамент, който се внася от „Алфафарм“, както писа наскоро OFFNews.bg. Пенчева обаче отрече за конфликт на интереси. 

Изборът на управител на здравната каса по закон трябва да стане до месец след овакантяването на поста. Оставката на предишната шефка Нели Нешева беше приета на 22 февруари, което означава, че депутатите трябва да гласуват новия шеф до четвъртък. Нешева беше принудена да подаде оставка, след скандал с бонусите, раздавани в края на миналата година в НЗОК. Нели Нешева си беше самоопределила бонус над 12 хил. лв.    
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews